Foto: TEET MALSROOS
Toiduuudised
15. november 2015, 11:19

Kuidas maiustada tervislikult? (2)

Paadunud maiasmokk ei pane tähelegi, kui käsi on juba kolmanda koogi poole sirutunud, räägitagu palju tahes vajadusest magusa söömist piirata. Kuidas teha nii, et pärast peaks võimalikult vähe süümepiina tundma, õpetab raamatu «Magus elu. Tervislikumalt!» üks autoreid Pille Enden.

Esmalt soovitab Pille Enden valgele suhkrule eelistada neid suhkruid, mis organismile ka toitaineid annavad ja pisut aeglasemalt veresuhkrutaset tõstavad. Kõige vähem töödeldud, milles on säilinud vitamiinid, mineraalid ja muud toitained, on täistoor-roosuhkur.

«Valgest suhkrust rohkem toitaineid on ka Demeraras, Muscovados ja teistes osaliselt rafineeritud roosuhkrutes. Samuti kookospalmisuhkrus,» ütleb Pille.

Vahtrasiirup on hea mineraal­aineteallikas. Samas vedelaid suhkru asendajaid saab kasutada ainult neis tainastes, milles on mingi vedelikukogus olemas ja seda tuleks siis vähendada. Näiteks biskviittainasse siirupit panna ei saa, küll aga tumedamat suhkrut. See-eest koogitäidistes saab edukalt kasutada agaavisiirupit.

Ühtlasi saab küpsetistele magusust lisada kuivatatud puuviljadega. Mesi aga kaotab kuumutamisel osa oma toiteväärtusest ja lisab eripärase maitsenüansi, mistõttu pole see Pille sõnul küpsetamisel vast kõige parem valik. Keedutainasse ei lähe aga üldse suhkrut.

Lumivalget Pavlovat ja makroone rafineerimata suhkruga küll ei saa, aga enamikus küpsetistes pole värv nii tähtis ja seega valge suhkru asendamine mõne tervislikumaga pole probleem. «Ainult tuleb arvestada, et mida tumedam suhkur, seda tugevam maitse,» ütleb Pille.

Riisijahu muudab küpsetise muredamaks

Küpsetistes, mis ei pea kõrgeks ja kohevaks kerkima, ei näe armastatud kokaraamatute autor ka valge nisujahu vahetamist mõne tervislikuma vastu halvaks ideeks. Sellisel juhul on kõige ohutum vast muretainas. Karaskites, küpsistes, vahvlites ja plaadikookides pole samuti jahude asendamine probleem, aga kõik sõltub ikka konkreetsest retseptist. Kui palju on seal vedelikku, kui palju rasva.

Kindluse mõttes soovitab Pille «retseptiremonti» alustada väiksemate kogustega ja neid järk-järgult suurendada – ainult siis saab kindel olla, et tulemus õnnestub ja inimene jõuab vähehaaval eripärase maitsega harjuda.

Pärmitainas võib valge nisujahu asendada täielikult täisteranisujahuga. «Pärmitainas on oluline jahus sisalduv gluteen ja kuna täisteranisujahus on seda vähem, siis tuleb arvestada suurema pärmikoguse, pikema kerkimisaja ja suurema vedelikukogusega,» ütleb Pille.

Keedutainas asendas ta hiljuti poole nisujahust täisteranisujahuga ja välja tulid väga head tuuletaskud. «Samas võib mõelda ka nii, et kuna tuuletaskus on taina osa väga väike, siis kui suurt tervislikku efekti see asendamine annab,» arutleb Pille. Sama kehtib biskviittainagi puhul. Iseasi, kui inimesel on gluteenitalumatus.

Väga hästi sobivad küpsetamiseks ka riisi- ja maisijahu ning nendega saab osa nisujahu asendada mistahes tainas, kuid need pole eriti toitainerikkad. «Riisi- ja maisijahu võiks eelistada inimesed, kes gluteeni ei talu,» ütleb Pille ja lisab, et riisijahu muudab küpsetised muredamaks.

«Maisijahu sobib muretainasse, ka biskviittainas saab sellega osa nisujahu asendada. Mandlijahu on samuti gluteenivaba. Kuna see on rasvarikkam kui teraviljajahu, siis tasub vähendada retseptis antud vedeliku ja munade kogust,» tõdeb Pille. Ühtlasi võib biskviittainas kasutada pähkli- või kookosjahu.

Šokolaadi-halvaakook (12 tk)

Õige magus ja rammus kook ei sisalda grammigi jahu, küll aga kõike head-paremat, mis magusasõpra rõõmustab.

Valmistusaeg: 30 minutit + 1 tund 20 minutit ahjus.

Vaja läheb: 6 munavalget, 2 dl täistoor-roosuhkrut, 2,5 dl (125 g) mandlijahu, 500 g kakaohalvaad, 150 g hakitud datleid, 2 apelsini riivitud koor, 120 g tumedat šokolaadi, 1 dl granaatõunamahla (või brändit), õli vormi määrimiseks.

Kaunistamiseks: 2 sl poolitatud pistaatsiapähkleid, 2 sl granaatõunaseemneid, värskeid või kuivatatud roosilehti, mündioks.

Glasuur: 1 dl kohvikoort, 150 g tumedat šokolaadi.

Valmistamine: Kuumuta ahi 170 kraadini. Määri 24 cm tordivorm õliga ja kata küpsetuspaberiga. Vahusta munavalged tugevate tippudega vahuks. Vahustamist jätkates lisa vähehaaval suhkur. Kui kogu suhkur on lisatud, vahusta veel 5 minutit. Lisa mandlijahu, datlid, apelsinikoor, hakitud halvaa ja šokolaad. Tõsta tainas koogivormi. Küpseta 1 tund 20 minutit, kuni kook on kuiv ja näpuga torgates sitke. Kui tikuga torgata, jääb kook keskelt märg. Torka kuumale koogile tikuga augud sisse ja nirista sinna granaatõunamahl (või brändi). Jahuta.

Pane potti koor ja šokolaad, kuumuta, kuni šokolaad on sulanud. Võta pliidilt ja lase 30 minutit seista ja pakseneda. Võta jahtunud kook vormist ja pane alusele. Kata kook glasuuriga. Kaunista kook roosiõite, pistaatsiapähklite, granaatõunaseemnetega ja mündioksaga.

Allikas: Pille Enden, Britt Paju «Magus elu. Tervislikumalt!», AS Ajakirjade Kirjastus