Video: Marge Sillaots
Videod
6. november 2015, 12:58

ÕHTULEHE VIDEO | INSPEKTEERIME ELEMENTI: kuidas maitseb Evelin Ilvese leib? Aga pagarisaate Krista tort? (50)

Eesti poelettidele on jõudnud kaks põnevat (ja mõnevõrra skandaalset) toodet – endise presidendiproua Evelin Ilvese retsepti järgi valminud leib ning saate "Eesti parim pagar" võitja Krista tort. Õhtuleht inspekteeris kaht toiduainet ning otsustas subjektiivselt, kas need kõlbavad ikka süüa.*

ELEMENT 1: Evelini leib (Kaubamaja Toidumaailm, hind 2.90)

Olgu kohe alguses öeldud, et kuigi leiba oli üksjagu – kogukas päts tekitas kõigis hämmingut, pani veel rohkem imestama leiva hind. Toidumaailmas küsitakse selle eest 2.90 ehk rohkem kui keskmine leib. Kui arvesse võtta leiva autor ja suurus ning see, et käsitööleibade eest tahetakse rohkem raha, on hind ilmselt õigustatud. Siiski, ligi kolmeeurone hind ehmatas enamikke meie toimetuses.

Kaamera ees leiva krõmpsutajad (veebitoimetajad Kaspar ja Kristin, reporter Katharina, meelelahutusosakonna juhataja Katrin, tarbijakülgede toimetaja Kersti ning veebitoimetuse juht Martin) olid üsna üksmeelel, et leib on justkui omaette toit – rammus suutäis, mida jätkub mitmeks päevaks.

"Krõmpsub hamba all? Mis need on? Seemned?" küsisid kõik.

Kui leib hiljem vabalevisse läks ehk toimetuse liikmetele tasuta konsumeerimiseks jäeti, võis köögist kuulda sarnaseid küsimusi ja hüüatusi.

"No mis asi see on? Oo, killukest Evelini prooviks küll!"

Või.

"See maksis kui palju? Ma ei maksaks sellist raha küll."

Leiva kaitseks olgu öeldud: ära söödi kõik tükid ning kriitikast hoolimata jäädi lõppkokkuvõttes selle maitsega rahule. Mõned erandid välja arvata.

ELEMENT 2: Krista tort (Konsum, täishind 5.99)

Kui Õhtulehe lugejad imestavad kommentaarides, mis asi täpsemalt see saate "Eesti parim pagar" võitnud Krista tort on ("Plönn!"), siis ka toimetuses poldud sarnaste väljenditega kitsid.

Toimetaja, kes tordiga toimetuse ruumesse saabus ja Krista retsepti järgi valmistatud sefiirikat esitles, pidi esmalt leppima kõigi suure imestusega: "Appi, mis asi see on?" Küll me keerasime ja vaatasime ja keerasime veel, kuid leidsime kõik, et sellist kooki peolauale ei ostaks, puhtalt välimuse pärast (mis teadupärast võib siiski olla petlik!).

Torti pildistanud fotograaf möönis samuti, et tegutseda tuleb kiiresti, sest tort kippus sulama. Paarikümnemeetrisel teekonnal toimetaja laualt fotograafini fotošuudile kaotas tort vähemalt kaheksa kuni kümme protsenti kaubanduslikust välimusest. Siin poleks aidanud isegi modellide parim sõber Photoshop!

Kui aga tordi maitsmiseks läks, üllatusid inimesed meeldivalt. (Sai ju öeldud, et välimus on petlik!) Kergelt hapuka maitsega tort pani hetkeks unustama sulamiskiiruse ja mittekaubandusliku välimuse. Need, kellele sefiir juba eos ei meeldinud, leidsid, mille kallal nokkida, kuid üldine konsensus jäi siiski positiivsele poolele – söödav ja isegi maitsev!

JÄRELDUSED:

a) kaupa ei saa hinnata alati välimuse järgi;
b) maitse üle ei vaielda (vaid kakeldakse);
c) kui tasuta antakse, süüakse kõik ära, ent kui peaks ise ostma, valiks meie toimetajad ostukorvi pigem tordi kui leiva.

* Olgu öeldud, et tegu on meelelahutusliku video ja subjektiivsete hinnangutega. Maitsed, nagu teame, on erinevad!