Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
28. oktoober 2015, 13:02

Miks ei tohiks alkoholi tarbimise ajal kohvi juua? (3)

Kui oled õhtusöögi ajal mõned napsud võtnud, on õhtu lõpetuseks magustoidu kõrvale tassi kohvi joomine üsna loomulik käik – sa soovid kainemaks ja ergumaks saada.

Kuid – see pole eriti tark valik, kirjutab Men´s Health. Kohv võib tekkida ajus pettekujutelma, et sa oled vähem purjus, kui sa seda tegelikult oled.

Alkoholi tarbimine suurendab nimelt ajus dopamiini tootmist, mis omakorda soodustab aju aktiivsust toetavate keemiliste ainete tootmist. Seepärast tunnebki inimene napsu võttes end õnnelikumana, ta on pingevaba ja jutukam.

Kui inimene aga lõpetab joomise, hakkab kõigi nende ainete tootmine aeglustuma, seetõttu aeglustuvad ka aju protsessid, inimene tunneb end väsinumana ning tema reaktsioonikiirus kahaneb. Kõige selle kõrvale kohvi juures blokeerib kofeiin mõnutunnet ja erksust tekitanud keemiliste ainete tekitamise, muudab inimese pingestatumaks ja mitte nii purjus olevaks. See omakorda võib tekitada soovi istuda autorooli. Seda aga ei tohi mingil juhul teha, sest kuigi kohvi mõjub alkoholi kõrvale rahustina, ei vähenda see alkoholi hulka veres. Veelgi enam, ka hiljem muudab tarbitud kofeiin magamamineku raskemaks ning viib kehast välja vedelikke – tulemuseks on tõsine pohmell.

Seega – kui sa saad valida, ära alkoholi tarbimise kõrvale kohvi joo. Kui sa aga tõesti teisiti ei saa, vali vähemalt kofeiinivaba kohvi.