Pilt on illustratiivneFoto: MIHKEL-MARKUS MIKK
Toiduuudised
23. oktoober 2015, 12:35

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Puhastav tee toetab neere

Neeruvalule tasub tähelepanu pöörata õigel ajal, enne, kui suuremad probleemid organismi tasakaalu paigast nihutavad.

Kui neerud ennast alaseljavaluga meelde tuletavad, võiks mõelda, kas on hirme, mis häirivad ja probleeme tekitavad. Öeldakse, et neerud on hirmu kodu.

Orashein

See taim levib umbrohuna. Kasvab igale poole, on visa, tungib kõikjalt läbi, ei hävi, kuid on kasulik. Orashein mõjub põletikuvastaselt, rögalahtistavalt, higistamaajavalt, kuseeritust ergutavalt ning lahtistavalt.

Kui on palavik, on abi orasheinajuure teest: võta 1 tl orasheinajuuri ja tass kuuma vett, keeda 5 minutit ja joo. Sama tee aitab ka organismi puhastada.

Räägitakse, et kui koer või kass hakkab orasheinalehti närima, on oodata vihma.

Tegelikult puhastavad loomad nii oma organismi. Nad on valinud just orasheina selleks taimeks, mis neid aitab. Ka inimesed saavad kasutada orasheina enda heaks. Nimelt saab temast teha klorofüllijahu.

Lõika orasheinalehed kääridega maha ja kuivata hästi ära. Purusta kohviveskis või blenderis. Saadud jahu kasuta klorofüllijoogi tegemiseks. Sega 1 sl jahu ja 1 klaas vett, hoia 15 minutit ja joo. Sinu rakud rõõmustavad, kuna klorofülli võib pidada rakkude uuendajaks ja toitjaks.

Põldosi

Põldosi on täis ürgset väge ja vastupanujõudu. Ta tugevdab immuunsüsteemi, aitab põletiku ja sooleparasiitide korral ning mõjutab tugevalt neerusid ja kuseteid.

Kurgupõletiku korral loputa kurku ja suud põldosjatõmmisega – pane 1 sl puru tassi kuuma vee sisse ja hoia 5 minutit. Kurista ja loputa.

Kui tunned valu selja taga neerude või kuseelundite piirkonnas, joo põldosjateed: pane 1 tl põldosja tassi kuuma vee sisse, hoia 3 minutit ja joo kaks korda päevas. Soolenugiliste korral joo põldosjateed kaks korda päevas pool tundi enne sööki.

Kehapuhastajad kanarbik ja iisop

Pane tassi mõni iisopi- ja kanarbikuoksake või 1 tl kuivatatud taimepuru. Vala peale kuum vesi, lase 5 minutit tõmmata.

See ergutav tee viib kehast välja sinna kogunenud jääkaineid, ergutab seedimist, kuid rahustab üleerutunud meeli. Kui keha vabaneb pingetest, saab rahunenud meel laadida uut energiat. Kui tunned, et keha on liiga täis ja meel liiga tühi, siis naudi seda puhastavat teed.

Iisopit kasutatakse hingamisteede põletike, bronhiidi ja astma ravimina. Taim parandab söögiisu, soodustab seedimist, leevendab kõhukrampe. Ta suurendab uriinieritust ja aitab reuma korral.

Rahvaravis kasutatakse iisopit ergutina. Iisop sobib üleminekuvaevuste vastu, mõjutades hormonaalsüsteemi, eriti öist higistamist, hingematmistunnet ja väsimust.

Kanarbik on nõidusega seotud taim. Uskumus räägib, et kui kanarbikuoksi lõkkes põletada, võib vihma esile kutsuda. Kanarbik rahustab, uinutab, elavdab vedeliku­eritust ja neerude tööd.

Kollane hobumadar

Pane tassi värske hobu­madara­õisik või 1 tl kuivatatud madarapuru. Vala peale kuum vesi. Lase 5 minutit tõmmata.

Madar õitseb samal ajal, kui maasikad valmivad. Nii võib madara järgi nuuskides ootamatult maasikaväljale sattuda. Nopi madaraõisikuid õhtuse tee jaoks, nii saad anda energiat oma keha alumisele poolele. Madaral on tugev mõju naiste suguelunditele ning neerudele ja kuseteedele. Ta on kootava, rahustava, higistamaajava ja põletikuvastase toimega. Madar on üks taimedest, mis peaks olema naiste rohukapis. 

Madara maitse on imelik ja võib tekitada vastakaid tundeid. Ühelt poolt meenub õitsev madaraväli, samas tundub maitse range, justkui käskides juua.