Mis vahe on pipral ja pipral?Foto: Vida Press
Toiduuudised
17. oktoober 2015, 08:00

Mis vahe on pipral ja pipral? (1)

"Roheline, must ja valge pipar pärinevad kõik samalt taimelt, kuid erinevus tuleb sellest, millal pipar korjatud on," selgitab Santa Maria Foodservice Baltikumi müügijuht Piret Ahun. Roseepipar aga nende kolme sugulane pole, vaid kasvab hoopis puu otsas.

"Roheline, must ja valge pipar pärinevad kõik samalt taimelt, kuid erinevus tuleb sellest, millal pipar korjatud on," selgitab Santa Maria Foodservice Baltikumi müügijuht Piret Ahun. Roseepipar aga nende kolme sugulane pole, vaid kasvab hoopis puu otsas.

Roheline pipar on piprataimelt kohe pärast õitsemist toorete roheliste marjadena korjatud. Roheline pipar annab toidule pehmema teravuse, kuid erksama ja värskema pipraaroomi ning -maitse. Roheline pipar sobib hästi näiteks kana, punase liha ja mereandide juurde käivate heledate kastmete maitsestamiseks.

Maailmas enim tuntud piprasort on must pipar, mis on ka enimkasutatud maitseaine maailmas. Selle saamiseks korjatakse poolvalminud pipramarjad ja lastakse neil mõned päevad seista. Selle ajaga tõmbuvad marjad krimpsu ning muutuvad mustjas- või tumepruuniks. Seejärel marjad eraldatakse varre küljest, puhastatakse ja kuivatatakse päikese käes.

Edasi lugemiseks: