Mis vahe on pipral ja pipral? (1)
"Roheline, must ja valge pipar pärinevad kõik samalt taimelt, kuid erinevus tuleb sellest, millal pipar korjatud on," selgitab Santa Maria Foodservice Baltikumi müügijuht Piret Ahun. Roseepipar aga nende kolme sugulane pole, vaid kasvab hoopis puu otsas.
Roheline pipar on piprataimelt kohe pärast õitsemist toorete roheliste marjadena korjatud. Roheline pipar annab toidule pehmema teravuse, kuid erksama ja värskema pipraaroomi ning -maitse. Roheline pipar sobib hästi näiteks kana, punase liha ja mereandide juurde käivate heledate kastmete maitsestamiseks.
Maailmas enim tuntud piprasort on must pipar, mis on ka enimkasutatud maitseaine maailmas. Selle saamiseks korjatakse poolvalminud pipramarjad ja lastakse neil mõned päevad seista. Selle ajaga tõmbuvad marjad krimpsu ning muutuvad mustjas- või tumepruuniks. Seejärel marjad eraldatakse varre küljest, puhastatakse ja kuivatatakse päikese käes.
1: ERITI NAGU VAHET POLEGI --- AGA SEAL ALLPOOL NABA --ON IKKA
VÄIKE VAHE OLEMAS KÜLL:
2; JA NAABRI NAISEL ÕNNESTUB ALATI --SEE TOIDU VALMISTAMINE KA PAREMINI .,,SEST
LIHA-- VALMIMISEL ON PIPART + SIBUL MEHELE TÄHTIS ;