Pildil on ettekandja Elis Mänd, kes pakub kolme Hea tuju smuutit (pildil vasakult) Kolmekesi klaasis, UHVO ja Tembutav porgand.Foto: Tiit Mõtus
Toiduuudised
14. oktoober 2015, 12:46

Café Lyon rõhub üha enam tervislikkusele (1)

Sügise saabudes tahab rahvas tummisemat toitu ja see kajastub ka Cafe Lyoni menüüs. Samas paneb prantsuspärane kohvik senisest enam rõhku tervislikkusele, hakates pakkuma eraldi menüüd taimetoitlastele ning hea tuju smuutisid.

"Me ei tee klassikalist Prantsuse kööki, sest seda saab teha ainult Prantsusmaal," ütleb Viru Keskusega ühe katuse all asuva Cafe Lyoni peakokk Jürgen Lipp. "Hoiame küll Prantsuspärast joont, aga mõjutame seda eestimaisest toorainest lähtuvalt," kinnitab Jürgen, et võimalusel püüab ta kohalikku kraami kasutada. "Näiteks kasutame Kalamatsi meierei uusi juuste eelroogades ja salatis ning nende kitsepiima toorjuustu mannavahus."

Klassikalistest Prantsuse toitudest, millele Lyon on andnud oma värvingu, on menüüs näiteks Foie de canard  pardimaksast valmistatud roas on konjak asendatud Põltsamaa Kuldse õunaveiniga.

Aga kohaliku koloriidiga ei pingutata ka üle ja näiteks korralikku croissanti peapagar Roman Klotsihhini sõnul Eesti võist teha ei saagi. Eesti võid ei anna kihistada, see valgub taina vahelt lihtsalt välja, tõdeb pagar, kes sügishooajal pakub üheksat erinevat croissanti. Prantsuse võist hoolimata kõlab rukkijahust croissant vägagi eestimaiselt.

20 smuuti hulgast leiab ka soolaseid

Kui prantslane haarab hommikukohvi kõrvale boulangerie'ist või ja moosiga baguette'I, siis eestlane keedab pigem kodus putru. "Hommikusöögi sööjaid võiks tõesti rohkem olla," arvab Jürgen, kes vastukaaluks klassikalise prantsuse köögi ehk croissanti-sõpradele on tervisefriikide jaoks teinud eraldi smuutimenüü.

"Kutsume neid hea tuju smuutideks - energialaksu saad klaasist ja hea tuju nimedest," ütleb Jürgen. Lisaks magusatele leiab 20 smuuti hulgast ka soolaseid. Näiteks ühepajasmuuti koosneb tomatist, paprikast, varssellerist, kurgist, küüslaugust ja sidrunist.

Mõeldes neile, kes hommikuti oma tavapärasest kohvilonksust loobuda ei taha, sündis Randevuu ehk espresso-, banaani-, kardemoni-, kaneeli- ja jäätisesmuuti. Enamik neist on tehtud värskelt pressitud mahlast, nii smuutit võib julgesti juua ka laktoositalumatusega inimene.

Üha enam küsitakse lihavabu roogi

Kui klassikalist Prantsuse kööki ei kõiguta miski, siis selle kohalikus käepikenduses ehk Cafe Lyon järgitakse toidutrende päris hoolega. Nii pakub Jürgen sellest sügisest ka eraldi menüüd taimetoitlastele. "Uuendusena leiab Lyoni menüüst eelroogade, põhiroogade ja magustoitude kõrval eraldi taimetoidu sektsiooni. Roogades on kasutatud palju erinevaid köögivilju, juustusid, läätsi ning seeni. Tundub, et taimetoitlus on tõusev trend, sest järjest enam kliente küsib meilt lihavabu roogasid," tõdeb Jürgen.

Liikugu toidutrendid kuhu tahes, jääb Jürgen Prantsuse köögile omaselt siiski truuks konkreetsetele maitsetele. "Mitme toidu puhul kasutan maitsestamisel ainult suhkrut, soola ja pipart. Pipart ka vähe," tõdeb peakokk.

Ka püsiklientide lemmikuid – 48 tundi keedetud sibulasuppi Soupe à l'oignon, mereannihautist Bouillabaisse ja lihaveisepraadi Bœuf ei vii menüüst miski.

Uutest toitudest usub Jürgen rahva lemmikuks saavat kohapeal käsitsi valmistatud linnulihavorste Saucisse de volaille.