Toiduuudised

Miks sa peaksid sööma vaid mustatäpilisi üleküpsenud banaane? (11)

LISA KOMMENTAAR

murueit12. oktoober 2015, 22:16
Mina ei suudagi mõista,kuidas saab kollast (mitte mustatäpilist) banaani süüa, see ju puhas muru ja pealekauba limane nagu kisell!?
sellepärast, 12. oktoober 2015, 21:32
et kuhu see pood need poolmädanenud banaanid muidu ikka paneb?
hah12. oktoober 2015, 21:14
Toktor Ots (Oz) kamandas kõik sööma vaid rohelisi, pooltooreid panaane.
Hildur12. oktoober 2015, 20:33
Tänapäeval kasvatatakse ja tarbitakse banaane koguseliselt rohkem kui ühtki teist puuvilja, ehkki tõele au andes polegi banaan puuvili, vaid ebamari ning kasvab mitte puu, vaid taime küljes.
Banaane kandev rohttaim saab alguse maa-alusest risoomist, kasvades sellest välja jämeda ja lihava, mitme meetri kõrguse võrsena. Selle küljes hakkab arenema üksainus, aga see-eest tohutu, mitmest üksteise kohal asuvast rõngast koosnev kimp, milles võib olla mitusada banaani. Kimp võetakse varre küljest maha, kui viljad on saavutanud erkrohelise värvuse ning sisu on veel täiesti toores ja kõva. Kimpu kandnud võrse lõpetab seejärel elutegevuse ja annab ruumi uuele. Rohelised banaanikimbud säilitatakse esmalt ladudes ja seejärel laevatrümmides täpselt samas seisundis; lõpliku valmitamise teostab alles kauba saaja. Banaanid küpsevad spetsiaalsetes kambrites etüleengaasi abil umbes nädala jooksul. Kui viljade koor on saavutanud ettenähtud helekollase värvuse, viiakse banaanid kohe müügile.
Umbes kolmandiku maailmatoodangust moodustavad rohelised banaanid. Neid pruugitakse toiduks nagu kartulit enne kui rohke tärklis jõuab suhkruks muunduda. Mitmes Aafrika riigis on just rohelised banaanid elanikkonna põhitoiduseks.
Küpsetes banaanides on rohkesti suhkruid, kuid 100 g annab siiski vaid 90 kcal (380 Kj) energiat. Rasvakogus on peaaegu olematu; ohtrasti aga leidub lihastele, närvisüsteemile ja ainevahetusele äärmiselt vajalikku magneesiumi. Ka peetakse banaani arvestatavaks A-vitamiini allikaks. Kui olete ostnud veel osaliselt rohelise koorega banaanid, pakkige need valmimise kiirendamiseks paberkotti, sulgege see tihedalt ja hoidke toatemperatuuril. Koorest eralduv etüleen valmitab viljad kiiresti. Ühtlaselt kuldkollase koorega banaanid säilivad üks-kaks päeva toatemperatuuril; külmkappi tuleks maitse säilimise huvides vältida. Paljude meelest on kõige maitsvamad ühtlaselt pruunitäpilise koorega viljad. Kahjuks on see staadium lühike, asendudes kiiresti üleküpsemise ja riknemisega.
Paaripäevaseks säilitamiseks pakkige taolised viljad tihedalt toidukilesse ja säilitage külmkapis, kus koor muutub küll mustjaks, kuid sisu küpsemine peatub. Häid kasutusvõimalusi on banaanipüreel, mida saab üliküpstest viljadest lihtsalt kahvliga vajutades. Lisage püreele iga 2 dl kohta 0,5 tl sidrunimahla, takistamaks segu tumepruuniks muutumist. Hoidke külmas ja kasutage ära mõne päeva jooksul saiade, pannkookide, muffinite või pudingite tainalisandina; ka võib püreega maitsestada jogurtit või helbeputru. Umbes 1 dl suuruste portsjonitena külmutatud püree säilib hästi kuni 6 kuud.
Suurepäraselt sobib banaan ükskõik millise koostisega smuutidesse. Pikemal sauseguri või kannmikseri lõiketeraga töötlemisel muutub banaan venivaks ning struktuuri hoidvaks. Kui banaani töödelda külmutatult, on võimalik saada toredaid külmi ja kohevaid jooke ka ilma rasvase jäätiseta. Üliküpsed banaanid võib koorida, panna tumenemise vältimiseks otsekohe ühekaupa soonsulguriga kottidesse, suruda neist õhk välja ja siis külmutada. Ainult paksendajana pruukimiseks võib vilja koos kotiga panna sooja vette ning vajutada sulanud vilja kätega otse kotis pudruks. Kooritud banaanid võib ka viilutada, laduda ühekordse kihina alusele ja otsekohe kiirrežiimil külmutada. Hilisema kasutamise hõlbustamiseks oleks hea pakkida viilud umbes ühe banaani suuruste portsjonitena. Viile on väga hõlbus kasutada külmunult, puistates nad otse kannmikserisse koos vedelate koostisainetega.
tõesti12. oktoober 2015, 17:20
veider soovitus,pidevalt räägitud,et banaani ei säilitata külmkapis,nüüd juba kastakse säilitada,nii on kõik need lehe jutud,kord nii kord naa.
Beeta12. oktoober 2015, 20:29
Külmkpais tuleb säilitada täisküpseid banaane, et nad üle ei küpseks ega rikneks. Kas sellest on tõesti nii rakse aru saada, et peab üle küsima?
mikk12. oktoober 2015, 16:46
Pärdik12. oktoober 2015, 16:26
Banaane ei säilitata kunagi kylmkapis, ei kypseid ega pooltooreid. Banaan ei kannata kylma ja läheb mustaks.
12. oktoober 2015, 16:53
Ei lähe külmikus mustaks. Läheb kiiresti mustaks kui kapist välja võtad ja sooja tuppa lauale seisma jätad. Külmikus säilib väga hästi ja külmikust võttes kohe tarbida. August-september on need pagana väikeste kärbeste massirünnakute kuud ja siis seisavad mul absoluutselt kõik toiduained külmikus.
...12. oktoober 2015, 18:47
Banaane ja tomateid ei tohi hoida külmikus...
12. oktoober 2015, 21:29
Krt, loe, mustad ongi just tervislikud.