Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
1. oktoober 2015, 11:25

TÄNA ON RAHVUSVAHELINE KOHVIPÄEV: kuus põhjust, miks oma tervise nimel kohvi juua (6)

Kohvi hõrk aroom on ainus, tänu millele mõni inimene hommikul voodis silmad lahti saab. Kuid kui jätta kõrvale see ning kohvi mõnus maitse, on kohvi joomisel ka muid põhjuseid. Näiteks selle mõju tervisele.

Portaal Men´s Fitness toob välja kuus üllatavat põhjust, miks kohvi oma tervisele mõeldes rohkem juua.

• Kohv hoiab Alzheimeri tõve ja dementsuse eemal. Hiljutine uuring näitab, et inimestel, kes jõud kolm kuni viis tassi kohvi päevas, oli 65% väiksem risk haigestuda Alzheimeri tõppe või dementsusesse.

• See hoiab südame-veresoonkonna terve. Ja mitte vaid terve, vaid vähendab ka südame-veresoonkonna haigustest põhjustatud surmade riski. Nii kinnitab Jaapanis läbi viidud uuring, milles osales 76 000 meest. Selgus, et üks-kaks tass kohvi päevas vähendas riski surra südame-veresoonkonna tõbede tõttu 38%.

• See pikendab eluiga. Rohkem kui 400 000 meest hõlmanud uuring näitas, et kui mehed jõid kasvõi ühe tassi kohvi päevas, vähenes nende enneaegse surma risk 6%. Kaks-kolm tassi või kuus ja rohkem tassi päevas vähendas enneaegse surma riski 10% võrra. Enim, 12% , suurenes enneaegse surma risk, kui mees jõi 4-5 tassi päevas.

• See hoiab diabeedi eemal. 11,8% üle 20-aastastest Ameerika meestest põeb diabeeti, selle tõve esinemissagedus on probleemiks üle maailma. 40 000 meest hõlmanud uuring Harvardi Ülikoolis aga kinnitab, et pikaajaliselt kohvi tarbinud meestel oli oluliselt väiksem risk haigestuda teise tüübi diabeeti. Risk vähenes seda jõudsamalt, mida rohkem kohvi joodi. Ainus oluline asi on piirata kohvi magustamist suhkruga.

• See aitab leevendada valusid. Norra teadlased tegid kindlaks, et pärast kohvipausi hindasid inimesed oma valu oluliselt madalamal skaalal, kui enne kohvipausi või üldse ilma kohvi joomata.

• See aitab kehakaalu kontrolli all hoida. 22 nädala pikkune uuring 16 ülekaalulise täiskasvanuga kinnitab, et rohelise kohvioa ekstrakt aitas kaalul väheneda 37,5%.