Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
9. oktoober 2015, 17:10

"Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juulikuu Tervis Plussis."

10 sammu tervislikuma koogini

Kristel Uibo, toitumisnõustaja

• Tunne rõõmu väikestest uuendustest. Asenda osa koogi rasva­kogusest banaaniga, sest banaan sisaldab aminohapet trüptofaani koos B6-vitamiiniga. Nende koostoimel toodab organism serotoniini, millele aitavad kaasa ka magnee­sium ja kaalium.

• Keskendu heale rasvale. Kookide küpsetamiseks on sobivaim kookos­rasv. See on väga tervislik, sest selles sisalduvad rasvhapped ei kahjustu kuumutamisel. Lisaks on keskmise ahelapikkusega triglütseriidi, mida kookosrasv sisaldab, organismil kergem põletada ja see ei ladestu rasvana.

• Ole avatud uutele maitsetele. Sage suhkru söömine tekitab sõltuvust, põhjustab veresuhkrutaseme järske kõikumisi, mis toob kaasa väsimuse ja keha kurnatuse. Leidub ka tervislikke suhkruid. Näiteks ksülitool ehk kasesuhkur, stevia ehk suhkruleht, fruktoos ehk puuviljasuhkur, rafineerimata roosuhkur ja indiaani suhkur. Igasugust suhkrut tuleks tarbida siiski väikestes kogustes. Parim võimalus kooke magustada on stevia, mesi, dattel või banaan.

• Sära aiasaadustest. Aiasaaduste värvivalik olgu rikkalik, sest siis saad rohkesti A-, B-, C-vitamiini, mineraalaineid, mikroelemente, mis toimivad hästi seedesüsteemis, südame­vereringes, lümfisüsteemis, närvisüsteemis, peaajus. Näiteks punaste perekond – tomat, arbuus, punane paprika, punased marjad jm – sisaldab eriti palju lükopeeni. Kollaste perekonnast – porgand, kaalikas, kõrvits, mango, banaan, pirn, uba jm –

saad beetakaroteene. Roheliste pere­­kond – aeduba, avokaado jm – varustab luteiini ja C-vitamiiniga. Puuviljades on ka õige naatriumi ja kaaliumi suhe, mis on kasulik südamele.

• Riivi tainasse porgandit, peeti, kõrvitsat või suvikõrvitsat. Köögiviljad kindlustavad meid peaaegu kõikide toitainetega, on vitamiinide, mineraalainete, süsivesikute ja valkude allikaks ning sisaldavad ka vähivastaseid fütotoitaineid.

• Tee koogile kreem avokaadost. Avokaado sisaldab oomega-3- ja oomega-9-rasvhappeid, mis aitavad suurendada serotoniinitaset ajus. Avokaados sisalduvate toitainete nimistusse kuulub veel kolm liiki fütosteroole, mis aitavad ennetada põletikulisi protsesse organismis.

• Naudi kodumaiseid marju. Suvel ja sügisel mine kogu perega metsa marjule ja kasuta marju kookide sees ja kaunistamiseks.

• Proovi jahu asendada kaunviljadega. Kaunviljad on head valguallikad ja sisaldavad rikkalikult lahustumatuid kiudaineid, mis on olulised kolesteroolitaseme langetamisel ja veresuhkrusisalduse stabiliseerimisel.

• Mängi ja taasavasta oma loovus. Kaunista toitu köögiviljadest ja puuviljadest lõigatud kujunditega. Lastele meeldivad naerunäod, loomapildid, autod või lilled.

• Naudi oma täiuslikku kooki. Söö aeglaselt, sest see võimaldab tervist ja enesetunnet parandada. Aeglaselt söömine tähendab, et sa mälud toidu korralikumalt läbi, mis teeb kehale kasulike toitainete kättesaamise palju lihtsamaks.