SOOJUST JA VALGUST: Kõrvits säilib kõige paremini toas 18–20 kraadi juures. Keldrisse teda kindlasti viia ei tasu.Foto: Vida Press
Piret Parik 26. september 2015 07:00
"Kui öökülm üle käib, siis kõrvits ei taha enam eriti seista. Oleneb muidugi ka külma tugevusest – esimesena võtab ta tavaliselt lehed ära, tugevam külm kahjustab aga pealmist koort nii, et see muutub klaasjaks," räägib kogenud kõrvitsakasvataja Heli Kuusk.

"Kui öökülm üle käib, siis kõrvits ei taha enam eriti seista. Oleneb muidugi ka külma tugevusest – esimesena võtab ta tavaliselt lehed ära, tugevam külm kahjustab aga pealmist koort nii, et see muutub klaasjaks," räägib kogenud kõrvitsakasvataja Heli Kuusk.

Aastaid mitmesuguseid eksootilisi puu- ja köögivilju kasvatanud Heli ühed suured lemmikud on kõrvitsalised. "Põnev on kõrvitsaid kasvatada – nende kujud on nii vahvad ja värvused erinevad. Samuti meeldib mulle katsetada sortidega, mille kasvatamine meie kliimas pole ettenähtud," ütleb Heli, kellel on oma aias õnnestunud 50 kõrvitsasorti kasvatada.

Praegu on Helil kõrvitsad katteloori all, aga üsna pea ehk enne öökülmade tulekut peab need kindlasti tuppa tooma. Saaki koristades tuleb meeles pidada, et seda tehakse kuiva ilmaga ning viljale tuleb kindlasti külge jätta viljavars – nii säilib ta paremini. Samuti tuleb jälgida, et kõrvitsa koor tõstes viga ei saaks ja kui on vaja seda mullast puhastada, siis pühkida seda lihtsalt lapiga. Kõrvitsa säilitamiseks tuleb ta paigutada sooja ja valgusrikkasse kohta.

Edasi lugemiseks vali endale sobiv plaan:

Telli Õhtulehe digipakett

Vaata võimalusi
  • 11 erinevat digiväljaannet
  • Üle 2000 artikli kuus
  • Jagamisõigus 4 sõbraga
  • Tellijatele mõeldud auhinnad
Näita vähem
€ 0 / nädal€ 11.99 / kuu
Telli

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
  • Ühe artikli lugemisõigus
Näita vähem
€ 3.99