Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
25. september 2015, 15:30

Nutitelefoniuuring kinnitab: ülekaalulisuse põhjus on ebaregulaarne toitumine (3)

Ükskord peeti kinni reeglitest, et tosina päevatunni sisse mahtusid nii hommiku- lõuna- kui õhtusöök. USA-s läbi viidud värske uuring aga kinnitab, et tänapäeval sööb enamik inimesi äärmiselt regulaarselt ning söögiaeg hõlmab kogu ärkvelolekuaega.

Sellisele tulemusele jõudsid USA teadlased, kui lasid uuringus osalenud 150 vabatahtlikul nutitelefonidega pildistada oma sööke ja jooke kolme nädala jooksul, vahendab ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Kui tavapäraselt lastakse seesugustes uuringutes inimestel lihtsalt vastata küsimustele, kas nad üht või teist toidukorda sõid, siis sel korral pidid nad vahendama reaalajas tõetruult toitumisega seonduvat.

Ilmnes, et üle poole tervetest täiskasvanutest sõid väga ebaregulaarselt ja üsna pidevalt kogu ärkveloleku aja. Söödi nii klaveri taga istudes, voodis, diivanil lesides kui autot tankides.

Kaheksale rasvunud osalejale tegid teadlased pakkumise kontrollida oma söögiaega vastava äpiga, 16 nädalat pidid nad mahutama oma toitumise 10-11 tunnile päevas ilma kaloreid piiramata. Ilmnes, et ainuüksi söögiaegade jälgimisega õnnestus neil kaotada 3,5% oma kehakaalust ning nad said öösiti paremini magada.