Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
8. september 2015, 14:15

Päevalilleõli muutub kuumutamisel searasvast kahjulikumaks

Päevalilleõli on kodukokkade lemmik. Sellega tasub olla aga ettevaatlik - hiljaaegu läbi viidud uuring kinnitab, et päevalilleõli muutub kuumutamisel searasvast kahjulikumaks.

Päevalilleõli kasutamise populaarsust suurendab kindlasti ka tõik, et sageli soovitatakse praadimisel oliivõli vältida ja kasutada selle asemel taime- või päevalilleõli.

De Monfort Ülikooli (DMU) vabatahtlikud tegid aga katse, kus nad testisid päevalilleõli, taimeõli, maisiõli, külmpressitud rapsiõli, oliiviõli, või, hane- ja searasva kasulikkust tervisele, vahendab Telegraph.

Praadimisest üle jäänud õlisid analüüsiti laboris ja uuriti, kui palju on neis keemilist ühendit, mis õlides või rasvades pärast kuumutamist võib leiduda. Need keemilised ühendid on südamehaiguste ja vähi põhjustajad.

Ilmnes, et päevalille- ja maisiõlis oli nende keemiliste ühendute tase 20 korda kõrgem Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) soovitatust. Oliivi- ja rapsiõlis, võis ja hanerasvas oli neid aineid märkimisväärselt vähem.

Seetõttu nendivad teadlased, et päevalille- ja maisiõli on tervisele ohutu senikaua, kuni seda ei kasutata küpsetamisel või praadimisel ja soovitavad praadimisel ja küpsetamisel kasutada hoopis light virgin oliiviõli.