Kuidas valida head arbuusi?Foto: Mati Hiis
Toiduuudised
25. august 2020, 16:50

NIPP | Kuidas valida head arbuusi? (11)

Kindel on see, et eksimine pole kunagi välistatud, kuid üks esimesi asju on arbuusile koputada. Kui see vastu kõmiseb, on vili küps ja mahlane.

Kuivanud pruunikas viljavars viitab sellele, et arbuus on jõudnud põllul korralikult küpseda ja teda pole toorelt ära korjatud.

Seevastu täiesti kuivanud ja vilja küljest kergelt eemalduv vars võib viidata ülevalmimisele.

Kui viljavars on värske ja roheline, peab arbuus suure tõenäosusega veel mõne päeva küpsema.

Ühtlasi peaks küpsust kinnitama koorel olev heledam, sageli lausa kollakas laik – see on koht, millele arbuus küpsedes toetus.

Niinimetatud naissoost arbuusid olevat magusamad kui meessoost, ka seemneid olevat neis vähem. Kui arbuusi ühte otsa kinnitub viljavars, siis "soo" määramiseks tuleb uurida vastasotsas olevat laiku – "naissoost" arbuusidel on see suurem ja tumedam.

Ka tselluliidilaadse koorega arbuus olevat magusam kui väga sile vili.

Väidetavalt on laiema triibuga arbuus peenetriibulisest magusam.

Kindlasti ei tasuks osta lõhenenud ega tuhmi koorega arbuusi, vaid ikka terve ja läikiv vili.