«Viljakoort saab küünega katsuda – kui see läheb läbi, siis on suvikõrvits parajalt küps, kui aga vilja koputada ning see kumiseb seest, siis on üleküpsenud.» Kokk Anni Arro (paremal) õpetab suvikõrvitsat valima.
Toiduuudised
22. august 2015, 08:00

Suvikõrvits püsib jahedas paar-kolm kuud (2)

"Minu arvates ei saa suvikõrvits läbi ilma ürtide, oliiviõli ja küüslauguta," arvab toidublogija Ragne Värk. Samas neist ka täitsa piisab, et üks hea kõhutäis valmistada.

"Kollased suvikõrvitsad on rohelistest küll pisut magusamad, aga seda küll loota ei saa, et kollase koorega suvikõrvits roa oluliselt magusamaks teeb või toidu lõpptulemust kuidagi muudab," pole toidublogija Ragne Värgi sõnul eri värvi koorega viljadel märgatavat maitsevahet.

"Kui tavalisel kõrvitsal ja muskaatkõrvitsal on eri maitse, siis eri värvi suvikõrvitsatel nii suurt kontrasti kindlasti ei ole."

Vajab tavalisest kõrvitsast maitsekamat marinaadi

Kuigi vahel on soovitatud praadimisel eelistada kollase koorega ehk kuivema viljalihaga ja paja­roogades rohelist kui vesisemat suvikõrvitsat, siis Ragne kogemused näitavad, et tekstuur koore värvusest siiski ei olene. "Pigem on oluline jälgida seda, et suvikõrvits ei ole ülekasvanud. Nooremad on õrnema koorega, mahlase viljaliha ning peaaegu märkamatute seemnetega," teab Ragne, kes on päris mitmel aastal neid kasvatanud.

"Kasvatamine ei nõua rohkelt vaeva, pigem kasvab suvikõrvits iseseisvalt," on Ragne sõnul teda sügiseti suur suvikõrvitsauputus tabanud. Kui varem uhas ta neist  pirukaid, vokiroogi jms teha, siis eelmisel aastal proovis ta neid ka hoidistada – marineeris ja keetis moosi. "Minu arvates ei omanda suvikõrvitsad väga tugevasti maitseid. Seepärast mugandasin õige pisut oma kõrvitsaretsepti, suurendades suhkru ja äädika kogust," kinnitab Ragne, et suvikõrvitsad ei jää tavalisele marineeritud kõrvitsale sugugi alla.

Kõige sagedamini valmistab ta suvikõrvitsapastasid, kus traditsioonilise pasta asemel ongi suvikõrvits kas spagettide või laastudena. "Samuti meeldib mulle suvikõrvitsat pista kookidesse, mis neile maitset küll ei anna, aga teeb koogi tohutult mahlaseks. Lisaks meeldib mulle suvikõrvitsaviile lihtsalt küüslauguga maitsestatud võis praadida ning neid siis koos parmesaniga serveerida. Suvikõrvitsapannkoogid on ka alati hea mõte!" räägib Ragne.

Peale hoidiste peab Ragne eelmise suve parimaks leiuks suvikõrvitsa-porgandipastat. "See on justkui pastaretsept, kuid nisu­jahu sisaldava pasta asemel on kasutatud siin suvikõrvitsa- ja porgandilaaste, aga tänu kookospiimale on lõpptulemuseks siiski mõnusalt kreemjas juurviljapada," soovitab ta oma suvist maitselemmikut ka Õhtulehe lugejatel kindlasti proovida.

Aastaid suvikõrvitsaid kasvatanud ja kasutanud Anni Arro sõnul püsib suvikõrvits jahedas, näiteks külmkapis või sahvris värskena paar-kolm kuud.  "Olen märganud, et nooremate suvikõrvitsate säilimisaeg on lühem kui vanemate oma," lisab Ragne.

Marineeritud suvikõrvitsad (viis 0,5liitrist purki)

Vaja läheb: 2 kg suvikõrvitsakuubikuid, 2 l vett, 9–10 sl äädikat (30%), ca 700 g suhkrut, 15 nelgitera, 12 vürtsitera, 3-4 kaneelipulka.

Valmistamine: Koori suvikõrvits, lõika pikuti pooleks ning eemalda sisu. Seejärel lõika suvikõrvits kuubikuteks ja pane need koos vee ja äädikaga ööseks likku (nii ei jää lõpptulemus lödi). Järgmisel päeval lisa ülejäänud ained ning keeda keskmisel kuumusel umbes tund (kuni kõrvits on parajalt pehme). Vajadusel lisa veel maitseaineid. Tõsta kuumalt ettevalmistatud purkidesse ning kaaneta. Jälgi, et igasse purki ka nelgitera saaks. (Allikas: www.kokkama.ee)

Suvikõrvitsa-porgandipasta (kahele)

Valmistamisaeg: 20 minutit

Vaja läheb: 200 g seeni, 200 g porgandit, 200 g suvikõrvitsat, 2 tl hakitud tüümiani, 1 dl kookospiima, 200 g grillitud või küpsetatud linnuliha, 2 tl päevalilleseemneid, soola, pipart, kookosrasva või võid.

Valmistamine: Viiluta seened, lõika kartulikoorimisnoaga porgandist ja suvikõrvitsast pikad peened laastud. Kuumuta pannil umbes 1-2 tl kookosrasva (võid) ning küpseta pannil seeneviilud valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale. Kuumuta pannil veel umbes 1-2 tl kookosrasva ning lisa pannile porgandi- ja suvikõrvitsalaastud. Küpseta seni, kuni need on pehmed, kuid siiski veel krõmpsud. Tõsta pannile tagasi seened ja tüümian, vala kergelt segades juurde kookospiim, maitsesta. Haki linnuliha väikemateks tükkideks ning lisa pannile. Kuumuta segades veel hetke (vajadusel maitsesta) ning tõsta siis roog taldrikutele. Rösti seemned kuival pannil ning raputa toidule. (Allikas: www.kokkama.ee)