Toiduuudised
22. august 2015, 08:00

Küüslauk: hakkajal kokkajal jääb kasutamata ainult juur (4)

"Küüslaugujääätis, küüslauguõlu, küüslauguvein... iseenesest mõistetavalt küüslaugune seapraad," loetleb Kõnnujõe talu perenaine Merle Lomp häid asju, kuhu küüslauku lisada annab. Küüslauku ei tasu karta – pärast kuumutamist ei jää temast sööjale ka ebameeldivat lõhna.

Üha rohkem eestimaalasi on pööranud küüslauguusku ja nii kasutatakse seda maitsetaimest köögivilja lausa uskumatutes kohtades, sai tõdeda eelmisel nädalavahetusel Ülenurmel peetud VIII küüslaugufestivalil. Jõgevamaal tegutsev Kõnnujõe talu pakkus näiteks küüslaugujäätist. Nemad hakkasid ka esimeste seas Eestis küüslaugujäätist valmistama. "Idee selleks tuli küüslaugufestivali peakorraldajalt Aimar Pihlakult, aga retsepti mõtlesime ise välja. Sama lugu oli ka küüslauguõllega," ütleb Kõnnujõe perenaine Merle Lomp.

Täna pakuvad küüslaugujäätist juba paljud etnohõngulised toidukohad ja mõneski menüüs seisab ka soolane küüslaugujäätis.

Kes kodus tahab küüslaugujäätist teha, siis kõigepealt tuleb küüslauguküüned läbi kuumutada, purustada ja siis vähese tuhksuhkruga pastataoliseks massiks segada. Kui jäätis on toatemperatuuril veidi pehmenenud, saab küüslaugupasta selle hulka segada. Teine võimalus on valmistada karamellkaste, kuhu on lisatud ingveri, krõbeküüslauku ja pähkleid ning niristada see siis vanillijäätisele.

"Palju oleneb küüslaugu krehvtisusest," hoiatab Merle Lomp, et parima tulemuse saavutamiseks tuleb katsetada ning veel kord katsetada.

Parim retsept sünnib katsetades

Peale küüslaugujäätise valmistab Kõnnujõe talu küüslauguviina ja -veini ning küüslauk on rännanud ka leivaastjasse. Küüslaugumaitselisele pestole sekundeerib küüslaugumoos. Peale küüslaugusibulate marineeritakse ka õisikuid. Kiirpilk müügilaudadele kinnitab, et hakkajal kokkajal jääb küüslaugust kasutamata vaid juur.

Tiina Varbola talust oskab küüslaugust valmistada hoidiseid. Tervelt marineeritud või ka soolatud küüslaugusibul on peolaua ehteks ning küüslauguõisikud koos vibajate roheliste vartega on tõeline maiuspala. Temagi kinnitab Merle öeldut, et üht kindlat retsepti tšillise küüslaugukastme ja moosi valmistamiseks pole: "Kui lähteained teada, siis lõpliku maitse annab krehvtisele moosile igaüks ise," soovitab ta paar esimest korda katsetada väikeste kogustega.

Küüslaugukummardajate ridadesse kuulub ka muusik Mait Trink, kelle komponeeritud krehvtised küüslaugukastmed kõditavad toidunautija keelt sedavõrd meeldivalt, et peale hoidisepurgi nõutakse mehelt  retseptigi. Peab ikka eriline aju olema, et rabarber küüslauguga kokku sobitada! Trink annab sahvti mekkida ja lubab lahkelt, et purgi peal on koostisained kirjas. Ühe õpetuse gurmaanist muusik siiski annab: "Küüslaugu hävitab kuumus, nii et sellega ettevaatust! Minut-paar kuumutamist, mitte keetmist!"

Mida küüslauk sisaldab?

Küüslaugus leidub üht tähtsamat toimeainet väävlit sisaldavat lõhnata ainet alliini. Küüslaugu  peenestamisel laguneb see  ensüümide toimel kiiresti erilise lõhnaga allitsiiniks, tugevatoimeliseks lenduvaks antibiootikumiks. Purustatud küüslauk tuleb just seepärast võimalikult kiiresti ära tarvitada.

Küüslauk sisaldab ka valku ja mineraalaineid: räni, seleeni, joodi ja germaaniumi. Seleen ja germaanium aitavad tõsta südamelihaste toonust ning on toeks vähiravil. Allitsiin ja mikroelemendid tugevdavad organismi kaitsevõimet ja mõjuvad hästi hormonaalsüsteemile. Küüslauk on rikas suhkrute poolest ning sisaldab C-, D- ja B-grupi vitamiine.

Allitsiini toimel kiireeb vitamiinide omastamine toidust. Seepärast tulebki vitamiinirikaste salatite valmistamisel lisada küüslauku. Organism omastab küüslaugu kiiresti ning selle toime püsib kehas kaua. Profülaktikaks peaks iga päev sööma vähemalt ühe küüslauguküüne

Miks toores küüslauk on kasulik?

*Tugevdab immuunsüsteemi.

* Puhastab organismi kahjulikest ainevahetusjääkidest.

* Lõõgastab närve ja annab hea une.

* Parandab ainevahetust.

* On abiks külmetushaiguste puhul, alandab palavikku.

* Tugevdab südametegevust ja reguleerib vererõhku.

* Alandab vere kolesteroolitaset ja hoiab ära veresoonte lupjumist.

* Aitab ennetada vähktõbe.

* Toimib põletikuvastaselt.

* Mõjub soodsalt maksa- ja neerutalitlusele, soodustab põie-, sapi- ja neerukivide lahustumist.

* Tõhustab vereloomet ja kudede hapnikuvarustust.

* Korrastab seedimist

* Suurendab limaskestade vastupanuvõimet.

* Mõjub hästi mälule.

* Hea abivahend liigesepõletiku ja podagra korral (tinktuuriga määrimine).

Kuidas küüslauku säilitada?

Küüslauku võib säilitada toatemperatuuril, kuid jaanuaris-

veebruaris kipub ta ära kuivama. Külmkappi teda panna ei tasu.

Kilekotis läheb küüslauk niiskuse tõttu kasvama.

Küüslauku tuleks hoida teistest toiduainetest eraldi.

Parim on hoida küüslauku õhuaukudega savipotis.

Kuidas haisust lahti saada?

Küüslaugulõhna saab leevendada, kui pärast küüslaugu söömist: juua leiget piima, närida petersellilehti, tilli või paar kohviuba, süüa peale sidruniviil. (Allikas: Merle Lomp, Kõnnujõe talu)

Küüslaugune vürtsisegu (5-6 supilusikatäit)

Vaja läheb: 1 tl kuivatatud tüümiani, 4 hakitud küüslauguküünt, 1 purustatud loorberileht, ½ tl musta terapipart.

Valmistamine: Pane kõik koostisained kaussi ja sega läbi. Kasuta lamba- ja sealiha valmistamisel, kuid sobib ka kana ja kalkuniga. (Retsept: Härjapea kõrts)

Grillitud tomati ja küüslaugu vinegrett (200 grammi)

Vaja läheb: 2 suurt tomatit, 6 koorimata suuremat küüslauguküünt, 2 sl palsamiäädikat, 6 sl oliiviõli ning maitse järgi soola, värskelt jahvatatud pipart ja terake suhkrut.

Valmistamine: Grilli tomatit ja küüslauku, kuni need on pehmenenud ja koor lahti tulnud. Jahuta ja koori. Pane küüslauguküüned ja tomatid kannmikserisse, purusta ühtlaseks massiks. Lisa maitse­ained ja palsamiäädikas, vala pikkamisi juurde õli, kuni tekib emulsioon. Serveeri pastaroogade, kanalihatoitude, grill-liha või küpsetatud rullkõrvitsa juurde. (Retsept: Härjapea kõrts)

Tšilline küüslaugukaste (kolm 250grammist purki)

Vaja läheb: 0,5 kg puhastatud küüslauku, 1 punane paprika, 2 tšillikauna, 2 tomatit, 200 g mustsõstraid, 1sl maisitärklist ning maitse järgi soola, suhkrut, pipart.

Valmistamine: Puhasta tšilli ja paprika seemnetest. Haki ja pane nad vähese veega potti hauduma, 10 minuti pärast lisa sõstrad. Haki küüslauguküüned ja lisa keedusesse minut enne valmimist. Maitsesta ning viimasena sega kastme hulka külmas vees lahustatud maisitärklis. Tõsta kuumalt ettevalmistatud purkidesse ning sulge õhukindlalt. Säilita jahedas. (Allikas: Varbola Toidukoda, Kaja Roomets)

Külmmarineeritud küüslauk (kolm-neli 0,5liitrist purki)

Vaja läheb: 1 kg küüslauku, tilliõisikuid, 5-6 mustasõstralehte, jupike mädarõigast

Marinaad: 1 l vett, 2 sl jämedat soola, 1 sl äädikat, 1 sl suhkrut, 10 pipratera.

Valmistamine: Aseta purgi põhja mustasõstralehed ja mädarõikajuure laastud. Lao pestud, kuid koorimata küüslaugud vaheldumisi tilliõisikutega purki. Keeda marinaad. Kui marinaad on jahtunud, kalla see küüslaukudele. Säilita jahedas.

Serveeri efektse ja maitsva lisandina liharoogade juurde.  (Allikas: Varbola Toidukoda, Kaja Roomets)

Marineeritud küüslauk (kolm 250grammist purki)

Vaja läheb: 0,5 kg väiksemaid küüslauke.

Marinaad: 1 dl vett, 1 dl valge veini äädikat, 1 dl õli, 1 tl soola, 2 tl suhkrut, 2 sl värsket või kuivatatud estragoni või basiilikut.

Valmistamine: Keeda koorimata küüslauguküüsi 3 minutit. Vala vesi ära, jahuta küüslaugud külma voolava vee all. Koori küüned ning aseta purkidesse. Lase marinaadil keema tõusta ja vala küüslaugule. Sulge purgid õhukindlalt. Lase kolm ööpäeva toatemperatuuril seista, seejärel säilita jahedas. (Allikas: Varbola Toidukoda, Kaja Roomets)

Kõnnujõe talu küüslaugune seapraad (viiele)

Vaja läheb: 1–1,5 kg seakaelakarbonaadi, 2 sl õli, lihamaitse­ainet, 1 küüslauk.

Valmistamine: Hõõru liha pooliku küüslauguküünega üle, seejärel määri õli ja maitseaineseguga. Lase lihal vähemalt tund maitsestuda. Küpseta 180kraadises ahjus tund aega, seejärel tõsta temperatuur 250 kraadini ja küpseta veel 20 minutit. Võta praad ahjust, puista üle hakitud küüslauguga ning pane liha veel minutiks kuuma ahju, et küüslauk kergelt küpseks. (Retsept: Merle Lomp)