Sirje PotiseppFoto: Toomas Huik / Postimees
Tarbija
18. august 2015, 07:36

Toiduliidu juht: Eesti toidu tulevik on tarbijate kätes (11)

Taasiseseisvumispäeva eel kutsuvad toidutootjad kõiki tarbijaid üles katma pidulauda Eesti toiduga, et seeläbi toetada kohaliku toidusektori elujõulisust.

Viimaste nädalatega kiirelt levinud seakatk ning idanaabri kaubanduspiirangud on toidusektori pannud kõige keerulisemasse olukorda viimase aastakümne jooksul, ent tarbijate teadlikkus ja kasvav lojaalsus kodumaise toidu vastu on aidanud sektoril püsima jääda.

Uuringute järgi on eestlaste usaldus oma toiduainete vastu kasvanud 87 protsendini.

"Ükski külmutatud tooraine kaugest riigist ei suuda asendada värsket kohalikku toorainet ja meie oma toiduspetsialistide südamega tehtud tööd," ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. "Seetõttu kutsun kõiki eestimaalasi üles valima oma pidulauda nii palju head eestimaist toitu kui võimalik. See, et meil on oma toit ja elav toidukultuur, on ainult tänu siinsele tarbijale, kes austab ja armastab Eesti toitu - see väärib hoidmist ja tähistamist," sõnas Potisepp.

Eesti toit on paljudes riikides tuntud oma kõrge kvaliteedi, hea maitse ning puhtast keskkonnast pärit tooraine kasutamise järgi. Eesti väiksus on siinkohal väga suureks eeliseks - tooraine on kohalik, jõudes tootjateni ilma eritöötluseta värske ja naturaalsena.

Eesti toidutööstuse sektoris tegutseb üle 500 ettevõtte ning neis töötab kokku üle kümne tuhande oma ala professionaali. "Iga suure tehase taga on ju tegelikult meie oma inimesed, kelle käe all valmib toit samasuguse pühendumusega kui koduköögis," ütles Potisepp. Seega mõjutab Potiseppa sõnul tarbija poes tehtud ostuotsused mitte üksnes ettevõtjaid, vaid ka neid kümneid tuhandeid töötajaid, kes selles sektoris igapäevaselt töötavad.