Toitumisnõustaja Henri RuulFoto: Sander Ilvest / Postimees
Toiduuudised
17. august 2015, 11:38

ANNA TEADA: milliseid vürtse tarvitad sina?

Toitumisnõustaja: vürtsid on tervislik valik, proovige erinevaid! (3)

Organismile kasulikke antioksüdante sisaldavad ürdid ja vürtsid on kindlasti väga hea ja tervislik valik, leiab toitumisnõustaja Henri Ruul, kes õhutab inimesi erinevaid vürtse proovima.

Hiinas läbi viidud seitsme aasta pikkuses uuringus sai kinnitust fakt, et vürtsikad toidud kahandavad suremise riski 14 protsenti ehk teisisõnu pikendavad eluiga. Uuringus selgus, et need, kes lisavad toidu sisse karrit ning nõuavad tšillipipart, lisavad sellega oma elueale veel mitu aastat. Need ligi 500 000 uuringualusest, kes sõid vürtsiseid toite üks kuni kaks korda nädalas, vähendasid suremise riski 10 protsenti võrreldes nendega, kes sattusid vürtse sööma vähem kui kord nädalas. Neil aga, kelle toidusedelisse kuulusid vürtsised road lausa iga päev, kahanes suremise risk 14 protsendile.

Märkimist väärib Cayenne'i pipar, mida tervendavate ja haigusvastaste profülaktiliste omaduste poolest võib lugeda lausa imerohuks. 

Teadlaste arvates on vaja veel uurida, kas elu pikendamiseks piisab vaid vürtsikast toidust ning kuidas on see seotud kogu toidusedeli ja elustiiliga. Olgu märgitud, et hiinlased tarbivad väga vähe alkoholi ning see võib uuringu tulemusi oluliselt mõjutada.

Eesti toitlustusspetsialist ning toitumisnõustaja ei söandanud väita, et vürtsilembus on eluea pikenemise pant, kuid selles on mõlemad veendunud, et vürtside söömine on tervisele kasulik ja organismi turgutav.

"Ma arvan, et vürtsised toidud, kus on kasutatud tšillit ja ingverit ja veel igasuguseid maitseaineid, need on kindlasti tervisele turgutavad, ning väikene vürts on tervisele hea,“ kõneles Aasia-pärase toiduvalikuga restorani Bollywood juhataja Kadi-Liis Tamm, tuues eksootilisema tšilli ja ingveri kõrval esile ka kodumaist mädarõigast, küüslauku ja sibulat.

"Kõik vürtsid, mida kasutatakse toidu maitsestamisel, sisaldavad antioksüdante. Ürdid ja vürtsid oma antioksüdantide poolest on kindlasti väga hea ja tervislik valik ja mingi roll neil [madalama suremise riski puhul – K.A.] tõenäoliselt on," põhjendab vürtside kasulikkust toitumisnõustaja Henri Ruul.

Antioksüdandid pidurdavad organismis näiteks vananemisprotsesse, alandavad kolesteroolitaset, vähendavad ateroskleroosiriski ning südamehaiguste ja insuldiriski ning kasvajate tekkimise võimalust.

Ruuli sõnul on paarikümne aastaga tšillipipart armastavate inimeste osakaal Eestis suurenenud. "Seda ma teaduslikult väita ei saa, et eestlased on hakanud tšillit eelistama – mul ei ole ühtki teaduslikku uuringut –, aga kui ma vaatan Eesti inimeste harjumusi, siis ma usun, et tšillid, cayenne'id ja muu selline kangem kraam on siin üha populaarsemad," rääkis toitumisnõustaja. See ei tähenda, et varem meil omaks võetud vürtse nagu näiteks musta pipart või kardemoni või koriandrit selle võrra vähem tarvitataks. "Aga see teebki vürtsid huvitavaks, et valik on tegelikult meeletu," arvab Henri Ruul ja soovitab erinevaid vürtse katsetada.

Toitumisnõustaja usub, et igaüks leiab oma vürtsi, ning ei tasu karta, et vürts peaks tervisele midagi hullu põhjustama, kuigi mõni neist võib algul harjumatuna tunduda. "See toiduelamus võib esmalt üsna huvitav olla," arvas Ruul ning soovitas käredamate vürtside tarvitamisel alguses siiski tagasihoidlikum olla.