Foto: GETTER MERESMAA
Toiduuudised
6. august 2015, 10:05

Stress kimbutab? Söö mustsõstraid!

Mustsõstrad on tõeline supertoit, sest erinevate uuringute andmeil aitavad need ära hoida vähktõbe, leevendavad silmade väsimust, tugevdavad immuunsüsteemi ning aitavad võidelda ka stressiga.

Ja mitte lihtsalt stressiga, vaid stressiga selle kolmest eri vaatevinklist lähtuvalt, kirjutab Female First.

Mustsõstrad peletavad organismi stressi. Soome teadlased on avastanud, et mustsõstrad ja teised marjad on seotud metaboolse sündroomiga. See termin ühendab enda alla diabeedi, kõrge vererõhu ja ülekaalu. Turu ülikooli teadlaste hinnangul on inimestel, kelle igapäevasel toidulaual leidus ka marju, palju väiksem risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse.

Mustsõstrad peletavad kehalist stressi. Kõik teavad, et intensiivset trenni tehes on piimhape lihastes kerge tekkima. Chichesteri ülikooli teadlased avastasid, et triatleetidel, kes tarbisid treeningu ajal mustsõstraid sisaldavat pulbrit, vähenes piimhappe hulk lihastes ja see ei mõjutanud nende sportlikku sooritust.

Mustsõstrad peletavad vaimset stressi. Mustsõstrad sisaldavad antioksüdante, mis aitavad inimestel olla tähelepanelikumad, vähendavad vaimset väsimust ja aitavad paremini pingeolukorras töötada. See tuleneb sellest, et mustsõstardes on rohkem väsimusega võitlevaid elemente kui teistes marjades.