Foto: VidaPress
Toiduuudised
5. august 2015, 11:20

Juustumeister: laktoosi sisaldavatest toiduainetest loobumine võib tekitada kaltsiumidefitsiiti (6)

Kohalikke põllumehi ühendava juustutööstuse E-Piim staažikaima juustumeistri Uno Saksa sõnul valdab paljusid Eesti lapsevanemaid põhjendamatu hirm toidutalumatuse- ja allergiate ees. Piimatoodetest loobumine võib aga lastele kogu eluks tervisehädasid tekitada.

"Kindlasti ei tohiks lapsi lihtsalt sisetunde põhjal ilma jätta ei gluteeni ega lakstoosi sisaldavatest toiduainetest, mis on terve organismi arenguks väga vajalikud," ütles Saks ning lisas, et kui lapse toidusedelist välja jätta kõik piimatooted, võib tekkida kaltsiumidefitsiit kogu eluks. "80 protsenti igapäevasest soovituslikust kaltsiumikogusest saame me piimatoodetest ning kui see osa toidust kaob, võib see aeglustada lapse kasvu, põhjustada hammaste lagunemist, luude nõrgenemist ning palju teisi tervisehädasid."

Ka sel suvel Toiduliidu ja Allergialiidu poolt Eesti laste seas läbi viidud uuringust Allergofood selgus, et 750-st lapsevanemast kahtlustasid pooled oma lapsel toiduallergiat, kuid see leidis kinnitust vaid 11 protsendil juhtudest.

Saksa sõnul ei ole laktoositalumatus alati ka täielik, mistõttu tuleks vanematel enne lapsele diagnoosi panemist kindlasti arstiga konsulteerida. "Kui aga laktoositalumatus tõepoolest diagnoositakse, on samuti vajalik välja töötada menüü, mis rahuldaks organismi kaltsiumivajaduse ning paljudel juhtudel sobivad sellesse toidusedelisse nii juust, keefir kui ka kohupiim," selgitas Saks.