Foto: Reuters / Scanpix
Toiduuudised
30. juuli 2015, 12:48

Millised varjatud mõjud on Coca-Colal su kehale? (31)

Me kõik teame, et Coca-Cola joomine on halb nii hammastele kui tervisele, isegi kui see maitseb hästi. Nüüd on välja uuritud, mis su organismis täpselt juhtub ja usu, see pole hea uudis.

Juues ära 330 ml kokakoolat, satub su organismi 10 teelusikatäit suhtkrut. Selline kogus suhkrut on nii suur, et tavaliselt ajaks sellise koguse manustamine inimese oksendama. Selle vältimiseks kasutatakse Coca-Colas aga fosforhapet, mis eemaldab suhkru maitse, nii et sa suudaks seda juua. 10 teelusikat suhkrut on inimese ühe päeva kogus.

Järgmise 20 minuti jooksul veresuhkur tõuseb nii suurel hulgal, et põhjustab insuliini plahvatuse. Maks reageerib sellele, suunates kogu suhkru, mida on sel hetkel su organismis liiga palju, rasvadele.

40 minutit pärast suurenevad pupillid, veresuhkur tõuseb ja sind tabab tohutu kofeiinidoos.

Pärast 60 minutit hakkab see energia sinus lahtuma ja hetkega on kõik kadunud. Sa tahad tualetti ja ärritud kiiresti. Justkui tekiksid võõrutusnähud ja sa tahad uut Cocat.

Apteekri Niraja sõnul, kellele kuulub ka blog nimega "The Renegade Pharmacist", ei ole Coca-Cola lihtsalt kõrge fruktoosiga maisisiirup, vaid see sisaldab rafineeritud soolasid ja kofeiini. Selle regulaarne tarbimine ja suurtes kogustes seal olevate ainete manustamine võib põhjustada kõrget vererõhku, südamehaigusi, diabeeti ja rasvumist.

Tehnilise toitumisspetsiaslisti Ella Allredi sõnul on need faktid küll jahmatavad ning šokeerivad, kuid näitavad selgelt, miks me ei tohiks Coca-Colat tarbida.

Coca-Cola pressiesindaja sõnul on inimesed nautinud jooki aga enam kui 129 aastat ja kõik karastusjoogid on täiesti ohutud ning osa tasakaalustatud toitumisest ja elustiilist. Selleks on nende valikud vähendatud suhkrusisaldusega, suhkruvabad ja kofeiinivabad joogid.

Kellele üks Coca-Cola?