Siniste silmadega inimesed taluvad valu üsna hästi. Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. juuli 2015, 15:10

Mida räägivad silmad su tervise kohta? (9)

Juba Shakespeare kirjutas, et silmad on hinge peegel ning et neist võib inimese kohta nii mõndagi välja lugeda. Nüüd on ka teadlased kindlaks teinud, et silmad räägivad inimese tervise kohta nii üht koma teist.

Portaal Good Housekeeping toob välja, mida silmad tervise kohta ütlevad.

• Pruunid silmad. Mida tumedamad on su silmad, seda suurem on su keha loomulik võime sind UV-kiirguse eest kaitsta. See ei tähenda muidugi, et sa peaksid nüüd päikesekreemist või päikeseprillidest loobuma. Lihtsalt – pruunide silmadega inimestel on väiksem tõenäosus nahavähki haigestumiseks. Samuti ohustavad sind teistest vähem pigmendilaigud. Samas taluvad pruunide silmadega inimesed valu halvemini ning nad kogevad suurema tõenäosusega ärevushäireid.

• Rohelised silmad. Sa talud valu üsna hästi ning sul on üsna väike tõenäosus ärevushäirete ja depressiooni kogemiseks. Eriti puudutab see naisi ja sünnitusega kaasnevat valu ja depressiooni. Samas on ei suuda su keha sind eriti UV-kiirguse eest kaitsta, mis tähendab, et sa oled suurema tõenäosusega ohustatud silma melanoomist.

• Sinised silmad. Sinu kohta kehtib sama jutt, mis roheliste silmadega inimeste kohtagi. Lisaks võib sul mitmete uuringute kohaselt olla suurem soodumus alkoholisõltuvuseks.

• Punased silmavalged. Kõigil inimestel on silmavalged aeg-ajalt punased, eriti siis, kui mõni öö jääb magamata või kui veresooned silmades lõhkevad. Kui su silmad on aga pidevalt punased, võid sa põdeda depressiooni. Igal juhul tasub arstiga nõu pidada, kui silmad on mitu päeva järjest punased, sest põhjuseid selleks võib olla mitmeid.

• Kollased silmavalged on tõsise maksahaiguse, kollatõve sümptom. Ka on kollased silmavalged alkoholismi tunnusmärk.