Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
16. juuli 2015, 10:14

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Kuidas ohjeldada magusaisu? (3)

Magusaorjusest vabaks kuidas ohjeldada magusaisu. Suurte ponnistustega olen saanud asja enam-vähem kontrolli alla, aga tahaks paremini. Vera

Angelika Erin (toidunõustaja): Toitumises võiks alustada paarist reeglist. Neid võiks proovida näiteks ühe kuu jooksul ja vaadata, kuidas toimib. Need nõuanded aitavad stabiliseerida organismi peamise kütuse – glükoosi – kasutamist. Nii ei peaks tekkima vere liiga kõrge ega liiga madala suhkrutaseme ohtu.

• Söö sageli (iga 2,5–3 tunni tagant) ja tarvita köögivilju pea igal toidukorral (nii palju, kui võimalik). Vähe ja tihti söömine aitab hoida vere suhkrutaseme normaalsena ja hoiab ära liigsöömise põhitoidukorral. Seetõttu on soovitatav võtta väikseid vahepalu.

• Vere suhkrusisalduse liigse vähenemise vältimiseks tuleks süüa hommikust mitte hiljem kui 30–45 minutit pärast ärkamist.

• Loobu suhkru lisamisest söökidele ja jookidele, väldi suhkruga valmistoite ja minimeeri töödeldud toiduainete kasutamist (kommid-koogid, magustatud piimatooted, mahlajoogid, kartulitoidud jm).

• Söö süsivesikuterikkaid toite (saia-leivatooted ja küpsetised, pasta, kartul, pudrud, magusamad puu- ja köögiviljad) koos valgurikastega (nahata linnuliha, kodujuust, maitsestamata väherasvasem jogurt, hapupiimatooted, kalad, munad, oad-läätsed-herned). Näiteks puuvili pähklitega, riis kalaga, müsli hapupiimatootega jmt.