Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
30. juuni 2015, 10:16

Viis küsimust laktoositalumatusest, mida sa ei pruukinud seni teada (12)

Laktoositalumatuse ja sellega seoses tekkida võivatele küsimustele annab vastused toitumisteadlane Mai Maser.

1. Ma ei taha piima juua, kas mul võib olla laktoositalumatus?

Vastuse leiab siis, kui analüüsida, miks sa ei taha piima juua.
Juhul, kui:
• sulle ei meeldi piima lõhn või maitse, ei ole tegemist laktoositalumatusega.
• sul tekib piima joomise järgselt kõhus ebamugavustunne, nt gaasid, kõhuvalu, kõhulahtisus, võib tegu olla laktoositalumatusega.
• sa jood meeleldi keefiri ja jogurtit, võib ka olla, et sulle ei sobi rõõsk piim ning on tegemist laktoositalumatusega.

2. Millised piimatooted on keelatud laktoositalumatuse korral?

Kui on diagnoositud laktoositalumatus, siis ei tohi tarvitada rõõska piima, kakaod piimaga, petti, piimakokteili, jäätist, piimašokolaadi, ka piimapulbrit sisaldavaid magustoite, kooke, ravimeid. Sobivad on aga hapendatud piimatooted, mida tuleks iga päev tarbida.

3. Kas minu tervisele on kuidagi halb see, kui ma ei joo piima ega söö piimatooteid?

Jah, piim ja piimatooted on väga vajalikud nendest saadava kaltsiumi, D-vitamiini ja rasvhapete tõttu. Piimas leidub ka kaaliumi ja magneesiumi, mis on heas vahekorras ja nad mõjuvad üheskoos soodsalt luude tervisele. Oluline on piima A-vitamiini sisaldus, mille eelühendid karotenoidid annavad võile kollase värvuse. Kui ei tarbi piimatooteid ja piima, ohustavad osteoporoos ehk luuhõrenemine, kaaries, küünte ja juuste probleemid.

4. Kui mul on laktoositalumatus, kas siis on keelatud kõik piimatooted?

Ei, kindlalt on keelatud vaid rõõsk piim, lubatud on aga fermenteeritud piimatooted, nagu hapupiim, keefir, jogurt ja. juust.
Mõõdukalt võib süüa ka sulatatud juustu, hapukoort, kohupiima, võid, majoneesi.
Kellelegi ei tohiks reeglina midagi halba teha ka korraga pool klaasi piima. Harjuta ja proovi vähehaaval. Iga organism on võimeline toime tulema 2-3 g laktoosiga.

5. Kas ise saab ka laktoositalumatust diagnoosida?
Ise võib laktoositalumatuse olemasolu katsetada selliselt, et jätta menüüst kaheks nädalaks välja kõik võimalikud laktoosi sisaldavad toidud. Seejärel võib neid hakata uuesti proovima, lisades hästi väikestes kogustes hapendatud piimatooteid päevasesse toitu. Kindlasti peab hoolega jälgima võimalikke tekkivaid häireid.
Ajapikku tuleb laktoosikogust suurendada ja kui talumatuse nähte ei teki, võib mõne aja möödudes proovida ka rõõsa piima joomist.
Selline testimine võimaldab ka laktoositalumatuse läve välja selgitada. Diagnoosi kinnitamiseks on vaja kindlasti pöörduda perearsti või allergoloogi poole.