Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
22. juuni 2015, 12:44

Lisatud grillitud baklažaanipitsa retsept!

Pommu passib grillimiseks nii tervena kui viilutatult

Kui ihkad grillihooajal lihale vaheldust, siis proovi grillida köögivilju. Mõnusalt mekib grillitud baklažaan – pealt krõbedalt pruun, seest kreemjalt magus. Täiusta rooga näiteks ürtide, oliiviõli või juustuga.

Maavitsaliste perekonda kuuluv baklažaan, teise nimega pommu on Vahemere maades armastatud köögivili, millele võiks anda universaalseima suvise köögivilja auhinna. See passib grillimiseks nii tervena kui viilutatult, nii kuumal lahtisel grillil kui kaane all.

Baklažaan sisaldab vähe rasva ja kaloreid – 100 grammis on vaid 24 kalorit. Toitainetest sisaldab see enim foolhapet ja kaaliumi, ka magneesiumit, vitamiine B ja C. Pommu annab kiudaineid, soodustab seedimist ja aitab organistmist kolesterooli välja viia.

Toore baklažaani veidi kibe maitse muutub küpsetades pehmeks ja külluslikuks. Enne küpsetamist tasub baklažaanile raputada soola, mis imab köögiviljast välja liigse vedeliku. Nii imab baklažaan endasse ka vähem rasva. Väikeseid ja noori pommusid siiski soolata ei ole vaja. Lase pommuviiludel koos soolaga nõrguda kuni 30 minutit, pese sool maha ja kuivata viilud ning grilli.

Biomarketis pakume Hollandis mahedalt kasvatatud baklažaane. Baklažaanid tulevad meile Tinte nimelisest väikelinnast Lõuna-Hollandis, kus asuvad Frank de Koningi kasvuhooned. Franki sõnul võimaldab baklažaani neutraalne maik lisada sellele vahvale viljale mitmeid teisi maitseid. Tema soovitab baklažaani valmistada koos küüslaugu ja ürtidega, näiteks majoraani ja basiilikuga. Franki enda lemmik on grillitud baklažaanipitsa, mille retsepti oli ta lahkesti nõus meiega jagama.

Tavapärase tumeda koorega baklažaani kõrval leiad Biomarketist Franki kasvatatud marmorimustrilised vahvalt kirjud baklažaanid nimega Tasty Tiger, mis on eriti mahlased ja rikkaliku maitsega.

Grillitud baklažaanipitsa

Lõika baklažaan pikkupidi õhukesteks viiludeks. Sega kokku sidrunimahl, oliiviõli, purustatud küüslauk ja kuivatatud pune ning pintselda pommuviilud mõlemalt poolt selle seguga üle. Grilli pommuviile lahtisel grillil umbes kolm minutit kummaltki poolt. Seejärel lisa neile kate – alustuseks õhuke kiht tomatikastet, juustu- ja tomativiilud ning kui soovid, siis veel muidki lisandeid. Grilli kaane all või küpseta ahjus 180 kraadi juures veel 8-10 minutit. Puista valmis baklažaanipitsadele veidi värsket basiilikut, soola ja pipart. Naudi soojalt!

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta suvel.