Silja PaavleFoto: Aldo Luud
Seisukoht
19. juuni 2015, 18:04

Seisukoht | Piimainvaliidid (16)

Eestlasi on vallanud paanika toiduallergiate ees – paljud lapsevanemad ei luba oma lastel süüa ei piima ega saia. Hirmust on vanemad arstiga läbi rääkimata otsustanud: laps neid toiduaineid ei talu.

Projekti "Allergofood" käigus tehtud uuring kinnitab, et need hirmud on enamjaolt põhjendamatud. Nimelt kahtlustasid pea pooled 750 Tartumaa kahe aasta vanuse lapse vanematest oma lapsel toiduallergiat. Vaid 11% juhtudest leidis allergia kinnitust.

Seesuguse paanikaga tuleb olla ettevaatlik. Rootsis aastate eest tekkinud pähkliallergiapaanika on seal üle kümne aasta allergoloogina töötanud Teet Pulleritsu sõnul kasvatanud terve pähkliinvaliidide põlvkonna. Paaniline hirm pähkleid süüa on isegi täiskasvanuks saanuil. Kuid mitte ainult hirm süüa, koolides on juba keelatud ning metroodes plaanitakse keelata pähklite kaasavõtmine, sest kardetakse allergeeni levimist õhu kaudu. Kuigi katsed näitavad, et tegelikkuses on pähklite vastu allergilised väike osa rootslastest.

Iga lapsevanem tahab, et tema laps oleks terve ja tark. Ei maksa siis oma lapsest asja eest teist taga kasvatada saia- ja piimainvaliidi ja panna teda asjatult laktoosi- või gluteenivabale dieedile. Põhjendamatud dieedid ei varusta organismi vajalikke toitainetega ning toovad hoopis kaasa tõsisemaid terviseprobleeme.