Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
16. juuni 2015, 11:35

Kookosvesi – värskendav suve- ja taastav spordijook

Kookosvesi on suvel või sportimise järel janu kustutamiseks ideaalne jook. Miks, selgitab kookosvett tootva ettevõtte Kulau GmbH asutaja ja juht Josefine Staats.

Idee hakata pakkuma kookospähklist valmistatud tooteid tuli Josefine'il magistriõpingute ajal Singapuris. „Mind üllatas, kui palju erilisi ja maitsvaid kookosest tehtud tooteid leiab Aasiast ning ma olin kindel, et eurooplastele meeldiksid need samuti," meenutab ta. Josefine ise armastab kookosvett juua sageli. „See leevendab hästi janu, eriti pärast trenni või sauna," ütleb ta. Tema lemmik on Kulau puhas kookosvesi, mis on ilma lisanditeta noorte kookospähklite seest saadud vedelik. Ent mis muudab kookosvee nii väärtuslikuks?

• Kookosvesi on looduslikult isotooniline jook. Sellel on sarnane osmolaarsus, mis inimese vereplasmal – u 300 mosm/l. Mida madalam on joogi osmolaarsus, seda kiiremini see imendub ja taastab vedelikukao. Seega taastab kookosvesi organismis vedeliku tasakaalu kiiremini kui vesi ning annab mineraalaineid ja energiat. See on eriti vajalik pärast füüsilist pingutust, näiteks sportimist.

• Kookosvesi sisaldab olulisi mineraale, eriti kaaliumit, magneesiumit ja kaltsiumit. 100 ml kohta sisaldab kookosvesi ainult 0.1 g rasva, 3.2 g süsivesikuid ja 12 kilokalorit.

• Kookosvesi ja kookospiim ei ole üks ja sama. Kookosvesi on noore kookospähkli sees olev vedelik. Pähkli küpsedes muutub see valgeks viljalihaks. Kookospiima valmistamiseks püreestatakse viljaliha koos veega ning segu pressitakse läbi riide.

• Kulau kookosvesi tuleb Sri Lankal mahedalt kasvanud kookospähklite seest. Pähklid küpsevad enne vee valmistamist seitse kuud viljakas pinnases, intensiivse päikese ja sooja troopikavihma käes. Kuna värske kookosvesi säilib vaid paar päeva, on seda pastöriseeritud, ent Kulau kookosveele ei ole lisatud mingeid säilitusaineid.

 

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta suvel.