Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. juuni 2015, 12:13

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta maikuu Tervis Plussis.

Valgujoogi plussid ja miinused

Plussid

✔ Mugavus – valgujoogi segamine võtab vaid minuti, kuid korraliku toidu valmistamine märksa rohkem aega.

✔ Kiire omastatavus. Sellel ei pruugi küll olla erilist mõju kehakoostisele ega sooritusvõimele, välja arvatud juhul, kui trennide vahe on väga lühike (näiteks kui tehakse kaks trenni päevas) või treenija on edasijõudnu.

✔ Spetsiifiline koostis – mõnel inimesel võib olla probleeme muna, piima ja muude valgurikaste toiduainete seedimisega, aga valgu­pulber ei pruugi vaevusi tekitada.

✔ Palju valku, vähe muud – kui muud valgurikkad toiduained sisaldavad hulganisti ka rasvu või süsivesikuid, siis valgupulbrid mitte, aidates suurendada valgukogust ilma rasvade ja süsivesikute hulka märkimisväärselt kasvatamata.

✔ Pikk säilimisaeg – valgupulbreid saab igal pool kaasas kanda ja kasutada siis, kui tarvis.

✔ Energiarikkus – väga saledatele või isegi kõhnadele inimestele, kellel on tõsiselt raske piisavas koguses valku ja üldse energiat tarbida, võib valgujook abiks olla.

Miinused

✔ Võimalik negatiivne mõju tervisele – mõned inimesed, näiteks neeruhaiged, peaksid valkude tarbimisega ettevaatlikud olema. Valgujooke juues on lihtsam ja tõenäolisem valkudega liialdada kui valgurikast tavatoitu süües.

✔ Kõrge hind – valgurikkad toiduained maksavad vähem kui valgupulbrid.

✔ Puudulik maitseelamus – pulbrist segatud joogi joomine pole samaväärne sellega, kui sööksid näiteks sealiha juurviljade ja ahjukartulitega.

✔ Töödeldud toit – valgupulbrid võivad sisaldada vähem toitaineid kui vähe töödeldud toiduained. Sinna võidakse küll lisada igasugu vitamiine ja mineraalaineid, kuid need pole võrdväärsed tavatoidust saadavatega.

✔ Energiarohke jook – kaalulangetajatele ei soovitata tavaliselt mahlu või limonaade, kuid miks peaksid nad jooma valgujooki, mis on samamoodi energiarikas?

✔ Kontrollimatus – toidulisanditel pole väga head regulatsioonisüsteemi, mille tõttu paisatakse turule ka kontrollimatut kraami. Alati ei saa kindel olla, et koostises pole lisaks purgis olevatele ainetele veel midagi, õhku jääb küsimus, kui puhtad need tooted siiski on. Usaldusväärset valgupulbrit on keeruline leida, sest tooteid on palju.