Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
15. juuni 2015, 10:20

Lisatud klassikalise õlikastme retsept

Viis tervislikku õli, mis lisavad salatile erilise maitsenüansi

Sel suvel avasta salatitele või grillitud köögiviljadele kastmeid valmistades oliiviõlile vahelduseks uusi maitseid külmpressitud pähkli- ja seemneõlide seast.

Pähkli- ja seemneõlides on säilinud pähklite ja seemnete väärtuslikud omadused ning põnev maitse ja aroom. Kasuta neid kui maitseaineid, sest igaüks neist lisab salatile oma erilise maitsega justkui kirsi tordile.

1. Seesamiseemneõli – aromaatne, eksootilise ja kerge pähklise maitsega õli. Tänu rohkele antioksüdantide sisaldusele säilib hästi ning sobib ka mõõdukaks kuumutamiseks.

2. Magusmandliõli – sisaldab rikkalikult looduslikku antioksüdanti E-vitamiini ning monoküllastumata oomega-9 rasvhappeid, mis aitavad reguleerida kolesterooli taset veres. Peene ja võise maitsega, röstitud mandli iseloomuga õli sobib ka keskmistel temperatuuridel kuumutamiseks.

3. Kreeka pähkli õli – eelkõige oma erilise maitse tõttu eelistatud gurmeeõli, mis tugevdab ja toob paremini esile kõiki teisi maitseid. Väga tervislik lisand salatitele, kuna sisaldab asendamatut rasvhapet alfalinoleenhapet, mida inimkeha ise ei sünteesi. Ei sobi kuumutamiseks.

4. Kõrvitsaseemneõli – aromaatne õli, mis annab salatile pähklise nüansi. Sobib hästi ka magustoitudele. Intensiivse maitse tõttu kasuta korraga pigem vähem. Ei sobi kuumutamiseks.

5. Salatiõli – maheda ja harmoonilise maitsega õlisegu, mis ühendab rapsi-, päevalille- ja linaseemneõli kasulikud omadused. Ei sobi kuumutamiseks.

 

Vinegrett ehk klassikaline õlikaste

150 ml kastme jaoks vajad:
• 2 tl Dijoni tüüpi sinepit
• 2 sl (valget) veiniäädikat või sidrunimahla
• 0,5 tl mett või suhkrut
• soola, musta pipart
• 125 ml külmpressiõli või erinevate õlide segu

Vispelda kausis kokku sinep, mesi, mahl või äädikas, sool ja pipar. Vispeldamist jätkates lisa peene nirena õli. Kui kaste on emulgeerunud, lase sellel mõned minutid maitsestuda. Kontrolli maitsestust – selles ei tohi domineerida ükski põhimaitse. Serveeri kohe.

Allikas: Biomarketi Loomuliku Isu Akadeemia toidukoolituste juhendaja Kaie Mei

 

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta suvel.