Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
30. mai 2015, 07:00

Grillmeistri meelespea (1)

Kõigepealt pane asjad valmis. Enne grillitule süütamist pane kõik vajalikud asjad lauale valmis. Kindlasti on sul vaja liha, marinaadi, söögiriistu, taldrikuid, paberrätikuid, tulekustutit või veepudelit, ka külm jook kokale ei tee kunagi paha.

Aja grill kuumaks. Kui kasutad grillsütt, lase sel vähemalt 30 minutit enne grillima asumist põleda. Kui kasutad süütevedelikku, siis veendu enne liha grillile panekut, et leek on täielikult kustunud. Vastasel juhul võib liha süütevedeliku maitse külge võtta. Küpsetamisvalmis süsi on hallika värvusega ning hõõgub kergelt.

Puhasta. Grillrestilt on mustust lihtsam eemaldada, kui grill on kuum. Seetõttu puhasta reste traatharjaga pärast tule süütamist ning uuesti grillimise lõppedes.

Määri õliga. Selleks, et liha grilli külge kinni ei jääks, määri enne grillimist resti õliga.

Katsu temperatuuri. Kui sul pole termomeetrit, kuid soovid grilli temperatuuri teada, tee lihtne käetest. Aseta peopesa grillist u 13 cm kõrgusele. Kui sa saad kätt vaid 2 sekundit hoida, siis on temperatuur kõrge, kui suudad 5 sekundit hoida, siis keskmine ja kui saad 10 sekundit hoida, siis madal.

Kasuta kaant. Et grillimine on seltskondlik tegevus, pole mingi ime, kui seda tehes kellegagi juttu rääkima jääd. Seetõttu tasub putukate ja bakterite eemale hoidmiseks grillil kaant kasutada.

Ole puhas. Varu grilli kõrvale puhtaid taldrikuid küpsetatud liha jaoks. Kui paned grillitud liha samale taldrikule, kus oli toores, võid nakatuda soovimatute bakteritega.

Kasuta tange. Liha ja vorstide pööramiseks on head abivahendid grilltangid. Kui torkad liha kahvliga, lased maitsval mahlal lihast või vorstidest välja voolata.

Oota kastmetega. Suhkru ja tomati põhjal kastmed lähevad grillil kiirelt põlema, seetõttu on mõistlik need lihale/vorstidele lisada päris küpsetamise lõpus.

Köögiviljad fooliumisse. Köögiviljade kiireks küpsetamiseks kata need rohke võiga, maitsesta soolaga, mähi fooliumisse ja viska grillile.

Lase lihal puhata. Lase küpsenud lihal enne sööma asumist umbes 10 minutit fooliumiga kaetud taldrikul seista. Nii jõuab liha järelküpseda ja ka mahlad levivad ühtlaselt laiali.

Allikas: healthline.com, scottrobertsweb.com