Frutti di Mare aedvilja­salat mereandidega Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
30. mai 2015, 07:00

Grillihooaeg on alanud: ürdikastmed sobivad nii liha kui salatite juurde

Grillimishooaeg on tuure kogumas. Et ainult liha söömine läbi suve igavaks ei muutuks, tasub mõelda ka lisanditele – üks kerge ja mahlane salat on grillliha kõrvale parim.

Selleks ei pea aga kasutama vaid rohelist salatisegu ning tomatit ja kurki, ka kartulist, lillkapsast ja kodujuustust saab laheda suvise salati meisterdada.

Tabasalu restorani Seller perenaine Evelin Tiirik räägib, et tema peres tehakse salateid pigem laste järgi. "Neile meeldib süüa kõiki komponente eraldi. Näiteks võtavad nad ühe terve kurgi või tomati ja söövad selle salatiks kõrvale," ütleb ta. Tiirikule meeldib kodujuustuga salateid teha, meelsasti lisab ta salatitele fetat ning igasugu seemneidki võib neist leida.

Salati õnnestumise juures mängib suurt rolli kaste. "Majoneesi põhjal ja ürdikastmed, näiteks pestod sobivad kõikide salatite ja lihade juurde. Neid võib kokku segada ka veiniäädikaga," ütleb Evelin. Selleri peakoka Edgars Kubetskise sõnul tuleb salatikastet valmistades jälgida komponente. Mida kergemad on koostisained, seda kergem peab olema kaste. "Näiteks aedviljasalatile võib teha kastme õlist, meest, veini­äädikast ja maitseainetest. Samuti sobib selle juurde jogurtikaste laimi ja tšilli või purustatud tomatitega," õpetab kokk.

Toidublogija Kristel Vokk soovitab salatite meisterdamisel fantaasia lendu lasta. Kasutada võib rohelisi salateid, paprikat, tomatit, kurki, idandeid, kapsalisi, apelsine, ananassi, marju jne. Toekamasse salatisse võib lisada keedetud kinoad, punaseid või rohelisi läätsi või muid kaunvilju.

Ingveri, küüslaugu ja sibulaga pea piiri

Kui lisada salatisse meelepärased värsked komponendid, siis ei ole ohtu, et see ebaõnnestub. "Piiri tuleks aga pidada eriti tugevamaitseliste toiduainetega, nagu ingver, seller, küüslauk ja mugulsibul," ütleb Kristel. Salati võiks valmistada alati vahetult enne sööma asumist, kuna siis ei ole ohtu, et rohelised lehtviljad närtsiks. Salatikaste on aga hea valmis segada varem ning vahetult enne söömist köögiviljadele valada, teab blogija.

Sõltuvalt grillimise puhust, olgu see näiteks sünnipäevapidu, saab salati ka pidulikuks muuta. "Hästi suur trend on lõikelaual serveerimine, aga miks mitte teha seda tirinas või mõnel vanaaegsel vaagnal või hõbeliual," leiab Evelin ning lisab, et salatit võib serveerida ka kummikus, peaasi et asjad omavahel kokku sobiksid ja salat pärast süüa kannataks.

Viilutamise ja tükeldamisega annab samuti mängida. Täiesti erineva tulemuse saab, kui lõigata baklažaanist ringid või teha hoopis lootsikud, lausub Evelin. Kaunistamisel soovitab ta aga olla leidlik. Lilled, kuivatatud oliivipuru, apelsini- või porgandi­krõpsud – kõike söödavat võib kasutada. Kui salatis endas on aga juba rohkelt komponente, siis polegi vaja tihtipeale kaunistada.

Seene-lillkapsasalat (neljale)

Vaja läheb: Väikest lillkapsast, 250 g šampinjone, 200 g kodujuustu, 100 g hapukoort, 8 väikest kartulit, mugulsibulat, väikest tillikimpu, ½ klaasi piima, ½ klaasi vett, natuke võid, soola, pipart, õli praadimiseks.

Valmistamine: Pese ja koori kartulid ning pane need keema. Tükelda lillkapsas väikesteks õisikuteks, pane vesi keema, lisa tasasel tulel piim ja keeda kapsast umbes 10 minutit. Seejärel jahuta lillkapsas külma vee all kiiresti maha, et säiliks tema krõmpsuv maitse. Maitsesta või, soola ja pipraga. Seejärel tükelda seened ja sibul ning prae neid sortsu õliga, kuni nad on pehmed. Siis lisa segule ka lillkapsas ning kuumuta kergelt läbi. Sega kodujuust, peeneks hakitud till ning hapukoor omavahel läbi. Serveeri taldrikule poolitatud kartulid, lillkapsa ja seene segu ning krooniks säti kodujuustukaste.

«Seda salatit võib süüa täiesti eraldi toiduna või serveerida näiteks grillitud kala, kana või sealiha juurde.»

Grillitud baklažaan kitsejuustukreemi ja pardifileega (neljale)

Vaja läheb: 500 g pardifileed, baklažaani, 200 g vahukoort, 120 g kitsejuustu, 4 tomatit, 4 sl mett, natukene apelsinimoosi, soola, pipart.

Pestokaste: 20 g seedermänniseemneid, küüslaugu küünt, ½ dl parmesani, ½ tl sidrunimahla või veiniäädikat, 1 dl õli, suur peotäis rohelist, näiteks basiilikut, rukolat, peterselli ja varsselleri lehti, pisut soola ja suhkrut.

Valmistamine: Lõika baklažaan pikuti umbes 1 cm viiludeks ja hoia külmas soolvees vähemalt tund aega. Samal ajal valmista pestokaste. Selleks pane kõik komponendid blenderisse ja püreesta. Grilli baklažaan ning maitsesta pestoga. Lõika tomatid umbes 2,5 cm paksusteks viiludeks, grilli need ära ja maitsesta mee, soola ja pipraga.
Grilli pardifilee, küpsetamise lõpufaasis pintselda üle apelsinimoosiga ning lisa ka sool ja pipar.

Kui filee on natukene jahtunud, lõika ta umbes 3 x 3 cm kuubikuteks. Pane kitsejuust ja vahukoor blenderisse ning püreeri. Serveeri igale taldrikule üks viil baklažaani, aseta peale kolm pardifileekuubikut, üks grillitud tomat ja pritsi pritskotiga natukene kitsejuustukreemi. Kaunista vastavalt soovile.

«Pardi asemel võib kasutada ka kana- või sealiha või teha näiteks trio – üks pardi-, üks kana- ja üks sealiha kuubik.»

Allikas: Edgars Kubetskis, pererestoran Seller peakokk

Roheline salat maasikate ja mozzarella’ga (neljale)

Vaja läheb: 2 peotäit rukolat, 1 peotäit Rooma salatit (võib kasutada ka jääsalatit või frillizet), 250 g kirss­tomateid, 125 g mozzarella-kirsse,
1 peotäis maasikaid.

Kaste: 100 ml oliivi­õli, 25 ml palsamiäädikat, soola, pipart.

Valmistamine: Poolita tomatid ja mozzarella. Rebi rukola ja salat väiksemateks tükkideks ning lõika maasikad neljaks või pooleks. Sega kokku salatikaste, samuti sega komponendid omavahel kergelt läbi ning vala kaste enne serveerimist salatile.

Allikas: Kristel Vokk, crystels.blogspot.com

Frutti di Mare aedvilja­salat mereandidega (neljale)

Vaja läheb: ½ keskmist baklažaani, 2 paprikat, ½ suvikõrvitsat, 125 g šampinjone, 2 varssellerit, 4 peotäit rukolat või roheliste salatite segu.
Mereannid: 200 g lõhet, 200 g võikala, 100 g kalmaare, 8 krevetti,
4 rannakarpi.

Marinaad: 1 sl pestot, 1 sl teriyaki kastet, 1 sl tšillikastet.

Valmistamine: Lõika köögiviljad suu­pärasteks tükkideks, grilli need ära ja aseta jahtuma. Kui köögiviljad on jahtunud, sega nad rukolaga kokku. Grilli mereannid parajalt küpseks ning seejärel sega nad marinaadiga kokku. Nii säilitad mereandide hõrgu maitse ning kaste loob kauni välimuse. Serveeri taldrikule salat ja säti peale grillitud mereannid.