Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
30. mai 2015, 12:29

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta maikuu Tervis Plussis.

Naised, sööma! Kuid valige väga hoolikalt... (3)

Meestega võrreldes vananeb naiste keha kiiremini ja on õrnem, seetõttu tuleb hoolikalt valida, millist toitu oma kehale ja hingele pakkuda.

Naise eriline keha koos energeetiliste kehadega, hinge ja meelega, vajab erilist hoolt.

Naise hormonaalne süsteem on eriti pinge- ja stressitundlik ning vajab võimalikult positiivset keskkonda. Mitte ainult toit, vaid ka iga tegevus ja mõte mõjutavad naise sisemist tasakaalu ja tervist. Mitte iga päev ei ole hea üks ja sama toitumisstiil.

Riietuda ja süüa tuleb vastavalt aastaajale ja ilmale ning õnnestunud seedimine oleneb ka sellest, millisel kellaajal millist toitu süüa.

18 tundi seedimiseks

Joogas ja ajurvedas on number üks kriteerium toidu seeditavus. Naised peaksid suutma söödud toidu ära seedida 18 tunni jooksul, meestele antakse joogas aega 24 tundi. Põhiküsimus pole, mida sa sööd, vaid mida sa seedida jaksad. Vaimse tööga tegelemisel peetakse keskendumise ja loovuse huvides sobivaimaks süüa toitu, mida on eriti kerge seedida.

Hommikusöök peaks olema vedel (ka puder), lõuna korralik, ühe energia-smuuti võiks ära juua pärastlõunal ning kerge õhtusöögi süüa varasel õhtutunnil. Proovi märgata erinevust enesetundes, kui oled söönud õhtusööki kas varasel või hilisel tunnil, ning otsi endale sobivat aega, toitu ja kogust.

Põhivaenlane: magus

Magusaga, eelkõige rafineeritud suhkruga liialdamine viib naiselt nooruslikkuse ja mõjutab närvisüsteemi. Kuidas oleks elu magusata? Proovi nädal aega hakkama saada täiesti ilma suhkruta

(NB! ka varjatud suhkruta! Näiteks sisaldab leib päris ohtralt suhkrut, rääkimata maitsestatud jogurtitest, caffè lattest ja koogikestest.).

Jälgi, kuidas su keha end tunneb. Magusat soovitatakse naistele maksimaal-selt 2 tl päevas. Magusa asemel tuleb rohkem rõhku panna kaun- ja muudele köögiviljadele, värsketele puuviljadele ja täisteratoodetele.

Magustajatena võib valge suhkru asemel tarvitada mett, agaavinektarit, riisisiirupit, vahtrasiirupit või steviat, mis tasakaalustavad naiselikku emotsionaalsust. Kui vajad magusat, võib ajurveda järgi kasutada toidu juures tšatnit, mis sisaldab kõiki kuut maitset (magus, hapu, terav, mõru, soolane, kootav) ning maiustada datlitega.

Pika elu valem ajurveda järgi:

1/3 tahket toitu + 1/3 vedelat + 1/3 ruumi + söö ainult siis, kui näljatunne annab märku, et eelmine toit on seeditud!

Et söögist saada toitu oma hingele ja kehale, valmista see tähelepanu ja armastusega ise. Toitu vaadates peaksid tõesti tahtma seda süüa! Toidust ei omanda me ainult toitained, vaid ka praanat ehk elujõudu. Võta söömiseks ja toidu valmistamiseks aega! Kasuta kvaliteetset toorainet ning valmista süüa viljadest ja teradest, millel ei ole koostis- ainete nimekirja, vaid need lihtsalt juba on valmis ja täiuslikud! Sellise toidu elujõud on suurim.

Mõtle, kas sa ka päriselt vajad kohvi, energiajooki, maiustusi või on see lihtsalt harjumus. Suitsetamise asemel proovi näiteks sügavat hingamist – see rahustab. Kohvitamise alternatiiv võiks olla meditatsioon, mis annab meelele puhkust ja naudingut.

Head valikud ajurveda järgi

• Lehmapiim sobib eriti naistele, eelkõige menopausi ajal. Külmana on piim jahutav ja raske toit. Et seedimist aidata, tuleks piima kuumutada ning maitsestada kardemoni ja ingveriga, võib lisada ka safranit ja kaneeli. Piima tuleks süüa eraldi toiduna: see on väga toitev, aitab tugevdada immuunsüsteemi ja aurat ning ehitada olulisi kudesid, muu hulgas meeste seemnevedelikku ja naiste reproduktiivsüsteemi.

• Ghee ehk selitatud või, millest on välja kuumutatud loomsed valgud. Aitab imenduda vürtsidel ja ka ravimtaimedel kehasse. Gheed on lihtne teha: kuumuta 82protsendilist võimalikult puhast võid nõrgal kuumusel emailpotis umbes 45 minutit, kuni valge puru põhjas hakkab õrnalt pruunikaks tõmbuma. Kõrvetada ei tohi! Kuumutamise ajal eemalda pinnale kerkiv valge vaht. Vala ghee läbi tiheda marli purki ja hoia seda toatemperatuuril ilma kaaneta.

• Mungoad kujutavad endast üht kergemini seeduvat valku. Parim on mungoa-riisipuder, mida koos maitseainetega kasutatakse maailmas haigusest taastumiseks.

• Mandleid on hea süüa vähemalt kuus tundi leotatult ja kooreta. Koorega mandleid võiks süüa ainult menstruatsiooni ajal või pärast sünnitust: prae peotäis mandleid mandliõlis või ghees, kuni need praksuvad. Kui on veidi jahtunud, lisa mett.

• Ingver on väga hea närvi- ja immuunsüsteemi toonik, seedimise abiline, bronhiaalprobleemide ja kõrvetiste leevendajana, menstruaalpingete lõdvestaja ning aitab rasedusaegse hommikuse iivelduse ja merehaiguse vastu. Lisaks taastab see seksuaalenergiat. Kui tunned, et hakkad haigeks jääma, näri kild ingverit iga tunni järel või tee endale ingveri-sidrunimahla shot.

• Turguta seedimist! Sooja vee joomine, füüsilised harjutused, ka jalutamine ja sügav hingamine, nii et kõht liigub kaasa, aitavad seedimisele kaasa. Seedimist toetavad vürtsid: must pipar, tšilli, ingver, kurkum, apteegitilli seemned, India vürtsköömned. Kasutamiseks ei raputata neid toidu peale, vaid valmistatakse nii: kuumuta ghee, lisa tükeldatud ingver, soovi korral sibul ja purustatud küüslauk, prae kergelt kuldseks, lisa vürtsid alates teralisematest, lõpuks pulbrid ning kuumuta neid minutike.