Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. mai 2015, 15:00

Viis müüti igapäevastest toitudest, mida ei maksa uskuda (7)

Igapäevastel toitudel on osadel hea, osadel halb maine. Seda paljude, aastaid ringelnud müütide tõttu, millel ei ole teaduslikku tagapõhja ja mis ei vasta tõele.

Huffington Post toob välja mõned neist müütidest, lootes nii olukorda veidi parandada.

1. Juust on alati ebatervislik. Poes on müügil mitmesuguseid juustusorte, kuid kõik neist pole halvad. Näiteks juustud, mille valmistamisel on kasutatud nende lehmade piima, kes toituvad murust-rohust, sisaldavad kasulikke rasvhappeid. Juust on ka hea valgu- ning kaltsiumiallikas.
Kahjulikud on need juustud, mille valmistamisel kasutatud lehmade piima, keda toidetakse kasvuhormoonidega. Sellistes juustudes on rohkelt kahjulikke lisaaineid, mis võivad vaevusi põhjustada.

2. (Kana)munad tõstavad kolesteroolitaset. On inimesi, kes väldivad mune, ent pikaajalised uuringud ei ole veel seni leidnud seost munade ja südamehaiguste vahel. Munades olev rasv on enamasti küllastumata ning munakollased sisaldavad aineid, mis pärsivad kehas teatud põletikulisi reaktsioone.

3. Mahlad on tervislikud (ja hea viis asendada päevane puuviljaportsjon). Viimasel ajal on üha enam hakatud rääkima sellest, kui palju suhkrut mahlades tegelikult sisaldub. Ühes klaasis mahlas võib olla sama palju suhkrut kui klaasis limonaadis ehk suure osa mahlade ja klaasi suhkruvee vahele võib tõmmata võrdusmärgi.

Seega, ära asenda päevast annust mahlaga, võta parem puhas puuvili, kus on puuviljasuhkur ja vähem keemiat.

4. Väldi avokaadosid, neis on liiga palju rasva. Avokaadod sisaldavad tõesti palju rasva, ent see rasv küllastumata ning kehale kasulik. Avokaado söömine aitab langetada nn halba kolesterooli ja vähendada seega riski haigestuda südamehaigustesse.

Lisaks võib avokaado arvele lugeda veel kaunima naha ja juuksed. Roheline vili aitab korras hoida ka seedimise.

5. Agaav on looduslik magusaine. Kaktusest saadav agaav jõudis paar aastat tagasi lettidele ka siirupina. Magusaine sisaldab ligi 85-90 protsenti fruktoosi ja 10-15 protsenti glükoosi ehk isegi rohkem kui põlu all olev maisisiirup. Fruktoos, mida su keha ei suuda lagundada, suunatakse otse maksa, kus see põhjustab maksa rasvumist ja suurendab näljatunnet.

Enne kui agaavist siirup saab, läbib see kümneid eri protsesse, mille tulemusel ei ole tegu enam naturaalse tootega.