EnergiajoogidFoto: PEETER LANGOVITS
Toiduuudised
19. mai 2015, 12:37

Ettevaatust! Energiajoogid kahjustavad hambaid juba mõnepäevase tarbimise järel

Energia- ja spordijookide kõrge happelisus kahjustab hambaemaili ka kõigest lühiajalise tarbimise tagajärjel, hoiatavad hambaarstid.

Sellele tulemusele jõudmiseks analüüsisid teadlased 13 spordi- ja üheksas energiajoogis sisalduvaid happeid ning avastasid, et nii happed kui maitsed erinevad ka sama kaubaartikli puhul.

Happelisust testiti nii, et hambaemaili leotati igas joogis 15 minutit ning jäeti see siis kaheks tunniks kunstliku sülje sisse. Seda korrati viie päeva jooksul neli korda päevas, nii et igal korral pandi hammas uue süljega topsi. Protsess simuleeris viisi, kuidas spordi- ja energiajoogid mõjuvad nende noorte ja täiskasvanute hammastele, kes jooke päevas mitu korda tarbivad.

Ajakirjas Academy of General Dentistry avaldatud uuringust järeldus, et osal juhtudel tekkis hambaemailile kahjustus pärast viit päeva. Energiajoogid olid ligi kaks korda kahjulikumad kui spordijoogid.

Et nende jookide tarbimine on tänapäeval sageli teismeliste hammaste lagunemise põhjuseks, soovitavad hambaarstid nende jookide tarbimist piirata ning pärast joomist süüa suhkruvaba nätsu või loputada suud veega. Mõlemad meetodid suurendavad sülje eritamist, mis aitab viia suu happelise tasakaalu normi.

Pärast energiajookide joomist tuleks ka hambapesuga oodata vähemalt tunni, kuna vastasel juhul võivad happed levida laiemale pinnale ja võimendada söövitust.