Foto: Vida Press
Toiduuudised
16. mai 2015, 08:00

Rämpstoit tapab rasvumisvastased soolebakterid (8)

Rämpstoitu söömine tapab soolebaktereid, mis kaitsevad meid rasvumise, suhkruhaiguse, vähi, südametõve, soolte-põletike ning isegi autismi vastu. Seda kinnitavad Londoni King’s College’i teadlased, kes värbasid uurimisrühma juhi Tim Spectori 23aastase poja Tomi toituma kümme päeva üksnes McDonald’si hamburgeritest, friikartulitest, kananagitsatest ja kokakoolast.

Inimese soolestik sisaldab Daily Telegraphi teatel umbes 3500 mikroobiliiki, mida on kokku ligi poolteise kilo jagu. Tomi uurides selgus, et kui tasakaalustatud toidu asemel ajada näost sisse vaid töödeldud toitu, võib soolefloora väheneda rohkem kui kolmandiku võrra. "Mikroobidest räägitakse halba, kuid miljonitest liikidest on üksnes vähesed kahjulikud ning paljud on meie tervise jaoks hädavajalikud," ütleb professor Spector.

"On selgunud, et meie mikroobkonna ehk mikrobioomi muutused on ilmselt suuresti süüdi meie rasvumisepideemias ning selle tagajärgedes, nagu näiteks suhkruhaigus, vähk ja südame isheemiatõves."

Kuid suur roll on pärilikkuselgi: kolmandikul inimestel on Spectori sõnul olemas mikroobid, mis ei lase neil rasvuda. Geenid seletavad isegi seda, miks mõni inimene eelistab salateid, brokolit või küüslauku. Seda kõike seletab ta uues raamatus "The Diet Myth" ("Dieedimüüt").

Spectori kinnitusel ei tähenda tervislik menüü tingimata rasva ja suhkru väljajätmist, vaid toit peaks olema võimalikult mitmekülgne ja töötlemata. Ühtlasi leidis ta, et dieetlimonaadide magusained aeglustavad ainevahetust ning soodustavad seega kaalutõusu. Kuid paastudieedid, nagu kuulus 5: 2, mis näeb ette piiratud kaloraaži vaid kahel päeval nädalas, võivad Spectori väitel nii mikroobidele kui ka ainevahetusele hästi mõjuda.

Briti teadlane annab oma heakskiidu ka uurimustele, mille väitel aitavad tervislikku soolte-floorat hoida näiteks küüslauk, kohv, jogurt (Spectori väitel ei pea see üldse probiootiline olema), porrulauk, seller… ja Belgia õlu.