Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
16. mai 2015, 11:37

Kuidas pidada dieeti tervislikult?

Kaalukaotuse eesmärgil dieedi alustamine võib olla suur väljakutse, kuna oled sunnitud vahetama vanad harjumused uue söömisrutiini vastu. Muutes söömismustreid ei tohi lasta eluliselt tähtsatel toitainetel menüüst kaduda. Pea meeles, et kõige targem on enne dieedi alustamist konsulteerida arstiga.

Ära koonerda rasvaga

Paljud dieedid soovitavad vähendada rasvade tarbimist. Igal juhul tuleks hoiduda küllastunud rasvadest, kuid ütle jah (mõõdukalt) polü- ja monoküllastamata rasvadele – nö headele rasvadele.

Rasv aitab paremini imenduda rasvlahustuval vitamiinil A, vitamiinil D, vitamiinil E ja vitamiinil K. Lisaks on see ka kontsentreeritud energiaallikas ja mitmetes rasvades sisalduvad vajalikud rasvhapped on eluliselt tähtsad mitmete organismi funktsioonide jaoks.

Tarbi toitu, mis on oomega-3 rasvhapete rikkad, kuna tegemist on organismile äärmiselt olulise asendamatu polüküllastamata rasvaga. Head rasva allikad on veel linaseemned ja nende õli, kreeka pähklid, õlised kalad nagu lõhe, makrell ja tuunikala, samuti kanepi õli.

Söö piisavalt kiudaineid

Ohjeldamaks nälga söögikordade vahel tuleb põhirõhk suunata kiudaineterikastele toitudele, nagu puuviljad, juurviljad, kaunviljad ja täisteratooted. Kiudained tekitavad täiskõhutunde ja kiirendavad seedimist. Sellega välditakse toidukördi liiga pikka soolesüsteemi koormamist.

Vitamiinid mis turgutavad

Harjutused ning trennis käimine käib käsikäes dieedi pidamisega ja aitab sul saavutada kaalukaotus eeesmärke kiiremini. Ära lange madala energiataseme saagiks, kuna tarbid vähem kaloreid.

Varusta oma keha vitamiin B-ga, mis aitab kaasa mitmetele keha funktsioonidele alates energia tootmisest ja ainevahetuse reguleerimisest kuni kilpnäärme ja neerupealiste funktsioonide kontrollini välja.

Hoolitse, et järgnevad vitamiin B rikkad toidud oleksid kaasatud sinu dieeti: täisteratooted, oad, munad, jogurt, roheliste lehtedega juurviljad, mandlid, avokaado, linnuliha, brokkoli, õllepruulija pärm, maks, pähklid ja kala.

Kaltsium: mineraal täisvõimsuse jaoks

Hiljutised uuringud on seostanud kaltsiumi tarbimist kaalukaotusega. Olenemata sellest, kas järgnevad uuringud lükkavad selle väite ümber, on kaltsium kriitiliselt oluline toitaine ja seda eriti naiste jaoks. Kaltsium on eluliselt tähtis luude ja hammaste arenemiseks ja kasvuks ning aitab muuhulgas vältida osteoporoosi ehk luude hõrenemist. Kaltsiumit saad roheliste lehtedega juurviljadest, tofust, lõhest ja piimatoodetest.

Ka vähemtuntumad mineraalid teevad rasket tööd, et hoida sinu keha terve ning vitaalsena.

Mikromineraal kroom aitab stabiliseerida veresuhkru taset ja seda leidub pärmis, munakollastes, veiselihas, kõvades juustudes, maksas ja täisteraleivas.

Tsink toetab valgusünteesi ja on vajalik insuliini moodustumiseks ning terve immuunüsteemi toimimiseks. Tsingi allikad on Brasiilia pähklid, koorikloomad, munad ja tailiha.

Mangaan aitab reguleerida kolesterooli ainevahetust ja vere glükoosi taset ning seda leidub nisuidudes, spinatis, hernestes, pähklites ja pudrus.