OreganoFoto: ALDO LUUD
Toiduuudised
24. aprill 2015, 11:35

Üheksa vürtsi, mis peaksid tervise nimel igas köögis olemas olema

India köök on maitseaineterikas. Kuid mitte vaid toidu maitsestamise pärast – paljud polüfenoolide ja antioksudantiderikkad maitseained teevad head ka tervisele, näiteks turgutavad ainevahetust.

Portaal Healthmeup toop välja üheksa vürtsi, mis peaksid su köögis ilmtingimata olemas olema.

Koššersoolas on suuremad terad, mis ei ole jodeeritud ja mis ei sisalda mingeid lisaaineid. See jämedakristalne meresool ei lahustu toidus väga kiiresti, mistõttu see on kasulik andmaks toidule soolast mekki ilma sellele palju soola lisamata. Lisaks, kui asendate oma tavapärase lauasoola meresoolaga, vähendate oma naatriumi tarbimist.

Must pipar on hea C- ja K- vitamiinide, kaaliumi, kiudainete, raua ja mangaani allikas. Sellel on antibakteriaalne ja põletikuvastane toime. Must pipar mitte vaid ei anna toidule maitset, vaid soodustab ka toitainete imendumist verre. Parim on musta pipart kasutada jahvatatuna.

Kaneel on suurepärane raua, kiudainete ja mangaaniallikas, mida on juba sajandeid kasutatud seedehäirete ja puhituse leevendamiseks. Kaneel on looduslik toitude säilitusaine. Ka avaldab kaneel mõju suhkru imendumisele organismis ning vähendab selle muundumist rasvaks.

Tüümianil on antioksüdandi omadused.

Köömned on teada-tuntud seedeprobleemide leevendajad, samuti aitavad need vähendada aneemiariski ja leevendada nohu. Köömned annavad organismile ka rauda ja mangaani, mis soodustavad kaltsiumi imendumist ja aitavad vererõhku kontrolli all hoida.

Ingver on India köögis laialt levinud vürts, mis leevendab iiveldust ja oksendamist, parandab seedimist, leevendab peavalu, aitab võidelda külmetuse ja gripi vastu ning leevendab menstruatsioonivaevusi.

Nelgil on antibakteriaalsed ja antiseptilised omadused. See aitab võidelda halva hingeõhu vastu, turgutab ainevahetust, vereringet ja seedimist ning pakub leevendust köhale ning lihaskrampidele.

Cayenne pipart kasutatakse üle maailma südamehaiguste raviks. See aitab parandada verevarustust ja vereringet, alandada kolesterooli taset.

Oregano, rahvasuus tuntud kui pitsaürt, on paljude raviomadustega. Seda kasutatakse nohu, gripi, kerge palaviku, oksendamise, kõhulahtisuse, kollatõve, nahasügeluse, seede- ja kõhuhäirete, valuliku menstruaaltsükli ja paljude teiste tõbede raviks. Samuti usutakse, et oreganol on närve rahustav omadus ja et sellega saab ravida ka merehaigust.