Toiduuudised

Kolm põhjust, miks lisada toidulauale oliivõli 

Agnes Männiste, 17. aprill 2015 10:37
Foto: PantherMedia / Scanpix
Külmpressitud oliiviõlis on säilinud kõik looduslikud ained ja nende tervislikud omadused ning oliividele iseloomulik maitse, aroom ja värv. Prantsusmaa ühe tuntuima õliveski Emile Noël meistrid soovitavad selle väärtusliku oliivinektari pudeli seada toidulaual aukohale.

1. Oliiviõli on tervislik!
Külmpressitud oliiviõli on kõrge toiteväärtusega. See sisaldab rikkalikult oomega-9-rasvhappeid ehk oleiinhapet, mis mängib olulist rolli südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Oleiinhape aitab vähendada põletike ja mitmete haiguste teket soodustavat oksüdatiivset stressi ning kaitseb rakke. Oliiviõli sisaldab ka rohkesti antioksüdante ning on hea vabade radikaalide teket pidurdavate fenoolide ja E-vitamiini allikas.

Samal teemal

2. Oliiviõliga saab praadida!
Oliiviõli on üks väheseid külmpressi taimeõlisid, millega võib praadida. Õlidel on suitsemispunkt ehk temperatuur, mille ületamisel hakkab õli suitsema, omandab ebameeldiva maitse ning jätab selle ka toidule. Suitsemispunkti ületades kaotab õli tublisti oma väärtusest ning selles tekivad toksilised ühendid. Emile Noëli esimese külmpressi oliiviõlide suitsemispunkt on ligi 210 kraadi juures. See on oluliselt rohkem kui ideaalne praadimise temperatuur, mis on 180 kraadi. Seega talub oliiviõli kõrget temperatuuri väga hästi.

3. Oliiviõli on mitmekesine!
Oliiviõli muudab värske ja vitamiinirikka salati veelgi maitsvamaks ja tervislikumaks ning aitab paremini omastada värsketes köögiviljades sisalduvaid vitamiine. Seega on taimeõli värske salati kohustuslik koostisosa. Oliiviõli sobib ka koogitainasse, suppidesse, kastmetesse, hautistesse ja marinaadidesse. Külmpressitud oliiviõli sobib niristada kastmeks isegi vanillijäätisele ning lihtsalt niisama värskele krõbeda koorikuga saiale. Proovi järele!

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta kevadel.