Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
26. aprill 2015, 10:24

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Soolasöödik ja magusahammas (1)

Mõni inimene armastab hirmsasti magusat, teine jälle soolast. Kaks julget naist panid oma menüüd kirja ja lasid toitumisspetsialistidel neid kriitilise pilguga analüüsida. Väärt nõu tasub kõrva taha panna ka teistel näkitsejatel!

Christina (24) on alustav ettevõtja ning viimasel ajal toitunud enda sõnul väga kaootiliselt. Olenemata päevakavast kummitab teda vajadus näkitseda soolast. “Kui mulle toitu just taldrikul nina alla ei tooda, saan rahulikult terve päeva ilma selleta hakkama,” tunnistab ta. “Ma ei taju päeva jooksul absoluutselt, millal mu kõht tühjaks läheb. Ainult siis, kui õhtul koju jõuan, tunnen, et olen meeletult näljane.”

Kui aga nälg päeval siiski võitu saab, jookseb ta kiiruga kontori lähedal asuvasse poodi ning haarab sealt kaasa midagi väga ebatervislikku ja soolast. “Ma tean ka, et joon palju vähem, kui tegelikult peaks. Aga ka janu ei teki.”

Ka suitsetamine pole Christinale võõras. “Kurb tegelikult,” nendib ta. “Tunnen, et olen läbi ja lõhki saamas stressi sünonüümiks, sellest ka minu pidev loidus ning suurenenud vajadus puhkuse järele.”

Ta teab väga hästi, et liigutamine annab energiat ja rahulolutunnet, ent sportimiseks napib tal jaksu.

Christina on püüdnud lugeda tervislike eluviiside kohta internetist ja ajakirjandusest. Kahte-kolme liikumiskorda nädalas ei suuda ta enda meelest kuidagi ajakavasse mahutada. “Viimased kolm kuud on minu elu olnud umbes selline: ärkan üles, lähen tööle, tööpäeva lõppedes käin poes, sõidan bussiga koju, ajan ettevõtte loomiseks vajalikke asju, söön, ajan asju edasi ja lõpuks kell kaks või kolm öösel saan voodisse pugeda. Nii iga päev!”

Christina teab hästi, et muudatus peab tulema, et stress ja ebatervislikud eluviisid tervisele lööki ei annaks.

Liigne soolaihalus

Pikaajaline naatriumi liigtarbimine aitab kaasa kõrgvererõhktõve kujunemisele. Kõrgvererõhktõve tüsistusteks on südamepuudulikkus, südame isheemiatõbi, silmapõhjade muutused ning nägemise halvenemine. Suureneb infarkti- ja insuldioht.

Liigne soolatarbimine võib põhjustada kehakaalu kasvu, luude hõrenemist, kahjustab mao limaskesta ja muudab selle vastuvõtlikuks mitmesugustele nakkustele, samuti haavandite tekkele. Ülearust soolatarbimist peetakse ka neerukivide peamiseks põhjustajaks.

Liigne magusaihalus

Kuigi suhkrut ja magusat seostatakse peamiselt suhkruhaigusega, on see tegelikult üks südame-veresoonkonnahaiguste põhjusi. Lisaks kehakaalu tõusule hävitab suhkur veresooni, pannes nende lupjumisprotsessi tunduvalt suuremate pööretega käima.

Samuti kahjustab liigne suhkru söömine hambaid, seda eriti lastel. Maiustamine on sage toitumisviga.

Vaata ka www.terviseinfo.ee, www.tai.ee