Foto: ANNI ÕNNELEID
Keha
14. aprill 2015, 13:13

Roheline tee kaitseb südamehaiguste eest (2)

Juues päevas mitu tassi rohelist teed, võib oluliselt vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, tõestas Jaapanis üle 40 000 inimesega korraldatud uurimus.

Uurijad alustasid osalejate teejoomisharjumuste uurimist 1994. aastal. Umbes veerand 40 000st inimesest ütles, et joovad päevas keskmiselt alla ühe tassi. Sama palju inimesi teatas aga, et joovad päevas üle viie tassi teed, vahendab New Scientist.

Uurimisrühm jälgis seejärel osalejate tervist rohkem kui aastakümne jooksul. Uuringus osalenud inimestest suri selle aja jooksul südame-veresoonkonna haigustesse alla 1% teejoojatest. Neil, kes jõid päevas üle viie tassi rohelist teed, oli 26% vähem tõenäoline surra südame-veresoonkonna haigustesse kui neil, kes jõid vähem kui tassi päevas.

Seni pole aga selge, kuidas täpselt roheline tee südamehaiguste eest kaitseb. Uuringu korraldanud teadlased spekuleerivad, et rohelises sees sisalduvad antioksüdandid vähendavad kehas vabade radikaalide hulka, mis võivad rakke kahjustada. Mõni teadlane usub, et roheline tee päästab valla aktiveerib kehas antioksüdandid.