Foto: MARKO KALDUR www.avastaeesti.ee
Avasta Eestimaad
12. aprill 2015, 10:10

Avasta Eestimaad: magasid lihavõtted maha? Pole hullu - lahendus on olemas!

Kaugetesse maapiirkondadesse (Tallinnast vaadates) pidavatki maailma asjad hiljem kohale jõudma. Kui palju see tõele vastab, on raske öelda - ent Setomaal toimuvad mõned asjad küll veidi hiljem kui mujal Eestis.

Nii on näiteks lihavõttepühad Setomaal hoopistükkis nädalapäevad hiljem kui ülejäänud Eestis.

Õigeusu kalendri väikese nihke tõttu peetakse Eesti kagunurgas lihavõtteid ning värvitakse mune sellal, kui mujal munade liigsöömisest tekkinud gaasidki haihtunud.

Õigeusu traditsioonide kohaselt tähistatavad lihavõttepühad on Setomaal omaette vaatamisväärsuseks.

Kõige huvitavamaks ning enim kaasaelamisvõimalusi pakkuvaks tegevuseks on munade veeretamine munaloomkal.

Munaloomkaks kutsutakse liivast ehitatud väikest liumäge, mille kahest rennist osalejate pühademunad alla veerevad.

Esmalt heidab iga osaleja munaloomkale ühe lihavõttemuna, seejärel uuel ringil saab veeretada järgmise muna ning kui see puudutab mõnda juba rennis lebavat muna (teise ringi alguseks on neid tihtipeale seal kümneid), siis saab õnnelik veeretaja tabamuse saanud muna endale.

Täpse käega munaveeretaja võib sedasi loomkalt endale korraliku kõhutäie kokku korjata.

Munaloomka pole ainus ettevõtmine, mis setodel lihavõtete paiku plaanis.

Kui tegu vähegi ilusama ilmaga, siis kogunevad külatanumale, kiigeplatsile või tsässona (pisikesed õigeusu kabelid Setomaal) juurde inimesed aega veetma. Mängivad pillimehed, kiigutakse, aetakse juttu, korraldatakse muid rahvamänge. Sisustatud saab terve kena kevadpäeva ning võõradki on üritustest osa võtma oodatud.

Ülestõusmispühade puhul on oluline roll ka kirikus käimisel. Religioonivõõrad eestlased ei pruugi selles teab mis vajalikku tegevust näha, ent kui mitte muu pärast, siis öise ristikäigu vaatamise nimel tasuks ikka mõne jumalateenistuse lõpuni kannatada.

Laulvad ja palveid lugevad rongkäigulised liiguvad küünlavalgel ümber kiriku, läbi pimedusse mattunud surnuaia. Rongkäigu lõppedes jagatakse häid soove ja õnnistust võhivõõrastelegi. Ning loomulikult käib suhtlus rohkem või vähem seto keeles, millest aru saamine põnevaks elamuseks.

Oluline on teada ka, et 2015. aastal on Setomaa ja Obinitsa Soome-Ugri kultuuripealinnaks.

Asukohad:

Mikitamäe tsässonad: 58.002719,27.543735

Obinitsa Seto Muuseumitarõ: 57.809642,27.442626

Värska kirik: 57.960216,27.629659

Rohkem ideid, pilte ja kirjeldusi kodumaiste reisisihtide kohta leiab Facebookist www.facebook.com/avastaeesti  Avasta Eesti lehelt kodulehelt.