Toiduuudised
11. aprill 2015, 08:00

Liitri vee eest üle 12 euro (1)

Restoranis süües võid veepudeli eest maksta pea viiekordset hinda.

Joogid on teatavasti üks paremaid võimalusi toidukohal kasumit teenida. Kui keskmiselt tuleb restoranis ühe 0,33-liitrise klaaspudelis vee eest välja käia 1,5-2 eurot, siis mõnes kohas nööritakse pisikese vee eest ligi kolm korda enam.

Restoranide selge eelistus on ennekõike klaaspudelivesi ja soovitatavalt ühelt tootjalt nii gaasiga kui ka gaasita variandis, tõdeb A. Le Coqi turundusjuht Katrin Vernik. Kolm Eesti tootjat pakuvadki seda. A. Le Coq müüb 0,33 l Aura gaasita vett, Värska Vesi pakub 0,33 l gaseeritud ja tavalist joogivett ning 0,33 ja 0,5-liitrist mineraalvett ja Saku Õlletehas 0,33-liitrist Vichy Classique gaseeritud ja gaseerimata vett. Siiski torkavad restoranide menüüsid sirvides silma ennekõike välismaiste veetootjate pudelid, mis on ilmselgelt mitu korda kallimad kui meie vesi.

Vapiano restoranid pakuvad näiteks kahe välismaa brändi – San Pellegrino ja Acqua Panna vett hinnaga 1,80 väike (0,25 l) ja 3,50 suur (0,75 l) pudel ning eestimaist Vichy vett (0,33 l) 1,50 euro eest. Miks peaks pasta kõrvale välismaa vett jooma? "San Pellegrino ja Acqua Panna on Vapiano rahvusvahelise standardiga kinnitatud premium-klassi pudeliveed, mis peavad olema sortimendis ning mida müüakse kõigis maailma enam kui 150 Vapiano restoranis," põhjendab Tarvo Jaansoo.

"Ja kuna Vichy on juba kohalik vesi, siis ei ole meil põhjust oma sortimenti veel mõnda teist kohalikku vett lisada."

Küsides saab ka tasuta kraanivett

0,25 l veepudeli eest peaaegu kaks eurot välja käia tundub Eesti keskmise palga juures siiski üüratu. Acqua Panna ja S. Pellegrino edasimüüja ASi Svensky Kaubandus hinnakirjast selgubki, et restoranist vett ostes maksame peaaegu kolmekordset hinda – restoran saab pisikese vee kätte 66 sendiga. Suure vee saab maaletoojalt aga 1,08 euroga ehk restoranis maksame selle eest enam kui kolm korda rohkem. Rohkem kui kolmekordne juurdehindlus on ka Vichy veel – Saku Õlletehasest saab pudeli kätte 45 sendiga.

Et restoranimaailmas peetakse S. Pellegrinot ja Acqua Pannat maailma number üks veebrändideks, siis otsustab külastaja ise, kas maailma parima vee eest on kaks eurot maksta palju või vähe, leiab Jaansoo. "Seetõttu ongi olemas alternatiiv juua kohalikku ja odavamat vett. Tänapäeva maailmas peab olema valikuid – mõni ei joo võib-olla põhimõtteliselt muud vett, kui näiteks S. Pellegrino," räägib ta.

Kes põlgab 1,50 eurot vee eest aga paljuks, siis Vapianos on võimalik saada ka klaasiga tasuta kraanivett, kui seda eraldi baarist küsida. "Samuti pakume kraanivett iga espresso kõrvale, nagu näeb ette meie standard."

Väiksematel kogustel sisseostuhind kallim

Pirital asuvas restoranis Regatta tuleb S. Pellegrino ja Acqua Panna 0,25 l vee eest välja käia aga oluliselt rohkem, täpsemalt 3,10 eurot. See on ligi kaks korda rohkem kui Vapianos ning peaaegu viis korda enam kui edasimüüjalt ostes. Tallink Grupi kommunikatsioonijuht Luulea Lääne sõnul mängib lõpphinna kujunemisel suurimat rolli sisseostuhind. "Väiksemate koguste puhul, nagu antud restoranis, on sisseostuhind seetõttu pigem kallis," lisab ta.

Alternatiivina võib Regattas tellida 3,90 euro eest kaheliitrise kannuvee kurgi või apelsiniga. Ning suurema seltskonnaga veini tellides saavat vee lauale hoopistükkis tasuta.

Kohalikku vett pole Regatta restoranis aga seepärast, et mõni aasta tagasi ei pakkunud Eesti tootjad veel klaaspudelisse villitud vett. "Kuid nüüd, kui valik on laienenud, siis miks mitte seda kaaluda. Vett tellitakse toidu kõrvale sageli, seejuures nii kannuga kui pudelis," tõdeb restorani juhataja Anneli Pohga.

Kuigi meie leitud liitrihinna hinnarekord (12,40 eurot) kuulub Pirital asuvale Regattale, siis rekordkalli veepudeli leidsime Ammende Villa restoranist Pärnus. Seal küsitakse 0,33 l TAU mineraalvee eest neli eurot. Mis selle vee nii eriliseks teeb? "TAU vesi pärineb kuulsatest Walesi allikatest, on erakordselt pehme ja meeldiva maitsega ning sobib hästi meie roogadega. Lisaks on waleslased teadagi kuulus laulurahvas nagu eestlasedki – nõnda peaks see sobima ka meile hästi," selgitab juhataja Ene Tohv.

Kes selle hinna peale aga ära ehmub, võib tellida Eesti päritolu allikavett. Selle klaasitäis maksab vaid euro.

Sellest neli senti soodsamalt saab Viljandi Grand Hoteli restoranis Eve kätte väikese pudeli Vichy vett. 96sendise müügihinna juures saab restoran kasumit 51 senti, mis on teiste toidukohtadega võrreldes üsna väike – vaid kahekordne. Müügijuht Liis Margna tunnistab, et see hind on jäänud sellest ajast, kui eurod tulid ning tol ajal sai hinnad ümber arvutatud sendi pealt, seepärast ei ümardatudki seda ühele eurole. "See on tõesti soodne, kuid tegelikult on meil plaanis lähiajal hindu tõsta," tõdeb Margna.