Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
7. aprill 2015, 16:31

HOIDU ÄÄRMUSTEST: Liigne jääteelembus tõi mehele kaasa tõsise neerupuudulikkuse

Äärmused, isegi kui nad tunduvad nii süütud, kui seda on tee joomine, võivad lõppeda tõsiste tervisehäiretega: 56-aastane mees jõi iga päev pea kolm ja pool liitrit jääteed ja sattus tõsise neerupuudulikkusega haiglasse.

Pea aasta eest pöördus 56-aastane mees Arkansases erakorralise meditsiini osakonda. Ta kurtis tugevat nõrkust, väsimust ja valusid kehas. Arstid leidsid, et kreatiniini tase tema organismis on neli korda kõrgem normaalsest tasemest ehk et mehel on tõsine neerupuudulikkus, vahendab The Atlant. Mehe elu päästmiseks alustati kiiresti dialüüsiga, mehe vere puhastamisega kahjulikest ainetest.

Arkansase ülikooli arstid olid juhtumist hämmingus, nad imestasid, mis võib muidu tervel inimesel põhjustada nii tõsist neerupuudulikkust. Ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud artiklis räägivad nad, et mehe uriinist leiti oksalaate – veres mittelahustuvaid kristalle enam kui kaks korda üle normi. Need kogused panid arste mehelt uurima, ega ta pole joonud antifriisi, sest selles sisaldav etüleenglükool võib põhjustada oksalaatide kuhjumist. Mees eitas antifriisi joomist. Täiendav patsiendi küsitlemine tõi selguse: mees jõi iga päev pea kolm ja pool liitrit jääteed.

Must tee, millest valdavalt jääteed tehakse, on kõrge oksalaadisisaldusega. Oksalaat kipub aga kogunema neerudesse ja põhjustada neerupuudulikkust. Arstid soovitavad selle mehe juhtumi näitel vältida äärmusi, sest äärmused, isegi kui nad tunduvad nii süütud, kui seda on tee joomine, võivad lõppeda tõsiste tervisehäiretega.

Kindlasti ei soovita nad tee joomist lõpetada, kuid ohutu on päevas juua kaks kuni kolm klaasi teed, kui teisi oksalaate sisaldavaid toite juurde ei tarbita. Kui aga süüa juurde toitu, mille oksalaadisisaldus on kõrge, näiteks spinatit, võib ka see kaks-kolm klaasi tervisele mõeldes olla palju. Oksalaadirikkad toidud on ka näiteks rabarber, maapähklid ja nisukliid.