Hea jääkainete väljutaja on saun, eriti, kui enne end määrida higistamist soodustava seesamiõliga.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. aprill 2015, 10:22

Lugu muudetud 13. aprillil 2023. aastal vastavalt Õhtulehele laekunud avaldusele ja Õhtulehe reeglistikule.

Organismi kevadpuhastus värskendab nii keha kui vaimu (3)

Et talvel oleme söönud vähem värskeid toiduaineid ja toidulaud on olnud ühekülgsem, võib juhtuda, et kevadel on organism talvest väsinud ja kurnatud. Kuid just kevadel ihkame värskust ja uut energiat – organismi puhastuskuur on selleks kättesaadavaim viis, värskendades nii keha kui vaimu.

"Juba Vana-Kreeka arst, arstiteaduse ja arsti kutse-eetika rajaja Hippokrates ütles: „Kõik haigused algavad kõhust!" Ja ka traditsioonilise India tervisesüsteemi ajurveda järgi saavad kõik haigused alguse kehvast seedimisest," räägib Biomarketi kommunikatsioonijuht A. M., et mida parem on meie seedimine, seda tervemad me oleme, sest omastame toidust rohkem vajalikke toitaineid.

Kui seedimine on korras, suudavad seedeelundid tema sõnul väljutada kehast ka toiduga saadud kahjulikud lisaained – taimekaitsevahendite jäägid, maitse- ja säilitusained, värvained, samuti muul moel organismi sattunud toksiinid, näiteks kemikaalid kodukeemia kasutamisest. "Keha puhastumisel mängivad põhilist rolli maks, neerud ja lümfisüsteem ning kõiksugused kahjulikud lisaained ja toksiinid panevad neile puhastuselunditele suure koormuse," nendib A. M.. Ka ülesöömine ja vähene liigutamine, mida võib tubasemal hooajal ehk talvel üsna tõenäoliselt ette tulla, mõjuvad seedesüsteemi uinutavalt. 

Et talvel oleme söönud vähem värskeid toiduaineid ja toidulaud on olnud ühekülgsem, võibki juhtuda, et kevadel on organism talvest väsinud ja kurnatud ning mõistlik oleks ette võtta organismi puhastuskuur. Ja et parim aeg organismi jääkainetest puhastamiseks on aastaaegade vaheldudes ehk kevadel ja sügisel pööripäeva paiku, ongi praegu sellele mõtlemiseks viimane aeg.

A. M. sõnul ainult toitumise muudatustest ja toidulisandite või väetoitude tarbimisest organismi puhastamiseks ei piisa. "Kindlasti tuleks ka rohkem liikuda ning väga olulised on piisav puhkus ja uni," räägib ta, et magades keha taastub ning liikumine parandab kehas vedelike ringlemist, kudede ainevahetust ja jääkainete eemaldamist.

Üks lihtsamaid ja soodsamaid, kuid samas imeline puhastusvahend on A. M. sõnul kuum vesi. "Kui pesed rasvast taldrikut külma veega, siis rasv hangub. Kuuma veega pestes voolab aga sulanud rasv taldrikult minema," selgitab ta ja soovitab juua kuuma/sooja vett kogu päeva jooksul. Veele vürtsikaid teesid lisades aitab see elavdada ainevahetust ja kosutada seedimist. Organismi puhastuskuuri ajal on oluline juua vähemalt kaks liitrit vett päevas.

Head jääkainete väljutajad on veel saun ja massaaž, eriti seesamiõliga. "Seesamiõli soodustab organismi puhastumist naha kaudu ning aitab jääkainetest vabaneda," räägib A. M.. Seesamiõli tasub tema soovitusel määrida nahale ka näiteks enne sauna minekut. "Just enne, sest seesamiõli aitab laval hästi higistada," rõhutab ta.

Et aidata kehal toota glutatiooni, ainet, mis toetab keha võimet väljutada toksiine, soovitab A. M. lisaks võtta looduslikku C-vitamiini. "C-vitamiin kui antioksüdant on vajalik luude, kapillaaride ja kudede normaalseks arenguks, haavade kiireks paranemiseks, mürkainetest puhastumiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks," selgitab ta.

Igal juhul tasub koduse kevadise suurkoristuse kõrval ette võtta suurpuhastus ka kehas, sest organismi kuhjunud jääkainete peletamine värskendab nii keha kui vaimu.

Millistest ainetest on keha kevadpuhastusel kasu?

* Sini-rohevetikas spirulina ja klorella vetikas. Need kaks vetikat on ühed toitainetihedamad toiduained maailmas, sisaldades rohkesti taimset valku, vitamiine ja mineraalaineid, samuti klorofülli. Vetikad aitavad tugevdada immuunsust, suurendada energiat ja vastupidavust, turgutada närvisüsteemi, kosutada verd ja korrigeerida toitainevaegust. Spirulina sobibki enam viimaseks ning klorella rohkem organismi puhastamiseks, kuna sisaldab rohkesti klorofülli. Klorofüllil on antibakteriaalne toime, mis mõjub mürkaineid väljutavalt, korrastab soolestiku tööd ning vähendab halba suu- ja kehalõhna. Saadaval nii tablettide kui pulbrina, mis sobib jookide ja toitude sisse.

* Nisu- ja odraorase pulbrid. Õrnrohelistest võrsetest valmistatud klorofülli- ja valgurohked pulbrid sisaldavad rikkalikult vitamiine, mineraalaineid ja aminohappeid. Tänu rohkele klorofülli sisaldusele puhastavad võimsalt organismi ning tugevdavad verd ja immuunsust. Odraoras puhastab organismi, mõjub rahustavalt, lõdvestavalt, aitab unehäirete ja hüperaktiivsuse korral ning aitab maandada stressi. Nisuorase toime on vastupidiselt toniseeriv ja energiat andev. Saadaval pulbrina, mida lisa mahla, smuuti või mõne sobiliku toidu sisse.

* Organismi puhastavad taimeteed. Head kaaslased kevadise puhastuskuuri ajaks on Lebensbaumi paastutee, Yogi Tea puhastav tee, puhastav tee sidruniga ja kõhutee ning Energia talu organismi puhastav tee, saledustee ja seedimistee. Teesegud sisaldavad taimi ja vürtse, mida on rahvameditsiinis kasutatud organismi puhastumise ja ainevahetuse korrastamise toetamiseks juba aastasadu.

* Chia-seemned. Chia- ehk õlisalvei seemned on toitainerikkad ja tekitavad täiskõhutunde. Annavad organismile pikkamisi vabanevat energiat, aeglustades süsivesikute imendumist soolestikust ja reguleerides veresuhkru taset. Tarvita purustatult või vedelikuga segatult. Leotatuna muutuvad želeeks, mistõttu saab seemneid kasutada ka tarretiste valmistamiseks. Tervislik lisand pudrule ja küpsetistele, jogurtile ja keefirile, smuutidele, salatitele ja suppidele.

Allikas: Biomarket