Nii tomatid kui küüslauk on head road astma vastu võideldes.Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
8. aprill 2015, 12:32

Võitle astma vastu targalt toitudes

Nagu arstid tihti rõhutavad, saavad paljud terviseprobleemid alguse elustiilist ehk sellest, mida me sööme. Lasteaia- ja koolitoidule spetsialiseerunud toitumisnõustaja Reelika Õigemeel kinnitab, et tervisliku toitumise abil saab oma tervist tugevdada.

Mida toitumises järgida, kui vaevled astma küüsis?

- Söö piisavalt puu- ja köögivilju: köögivilju vähemalt 500g, puuvilju, marju vähemalt 300g päevas.

- Eriti rohkelt söö rohelisi köögivilju, mis sisaldavad bioflavonoide ja teisi antioksüdante ja sisaldavad vitamiine C ja E, mis aitavad vähendada kopsu turset ja neutraliseerida ärrituse (põletiku) poolt tekitatud rakke kahjustavaid vabu radikaale (oksüdante).

- Tarbi ohtralt küüslauku ja sibulat. Need on suurepärased antioksüdantide allikad.

- Immuunsüsteemi tugevdamiseks võta D3-vitamiini tilkadena aastaringselt juurde.

- Oomega-3 rasvhapped on elutähtsad. Need aitavad vähendada ja parandada põletikulisi protsesse. Neid leidub rasvases kalas (värske heeringas, räim, kilu, makrell, sardiin, lõhe, forell), külmpressitud taimeõlides, lina-, chia- ja kanepiseemnetes.

- Suurenda E-vitamiini tarbimist. Seda leidub palju täisteraviljades, seemnetes ja nisuidudes.

- Suurenda lükopeeni sisaldavate toiduainete tarbimist. Head lükopeeniallikad on tomat, punane paprika, aprikoos, papaia, arbuus.

- Tarbi toiduvalmistamisel rafineerimata külmpressitud oliiviõli (seda võib kuumutada kuni175 kraadini), et saada piisavalt omega-9 rasvhappeid.

- Väldi sulfiteid. Sulfitid võivad vallandada astma sümptomeid. Neid kasutatakse säilitusainetena näiteks veini, kuivatatud puuviljade, marineeritud kurgi, krevettide paremaks säilitamiseks. Et sulfitite väljutamine toimiks organismis hästi, on vaja mineraalainet väävlit – seda sisaldavad kaunviljad, täisteraviljad, küüslauk, sibulad, kapsad, eriti rooskapsas ja muna.

- Vähenda soola tarbimist ja väldi kindlasti maitsetugevdajat E621 ehk naatriumvesinikglutamaati sisaldavate toiduainete tarbimist.

- Väldi kõiki lima tootvaid toiduaineid – piimatooteid, šokolaadi, rafineeritud nisu, peenleiba, kooke, valget suhkrut ja muid töödeldud toite. Need süvendavad hingamisteede probleeme, kuna liigne lima blokeerib hingamisteid.

- Võimalusel vii miinimumini või likvideeri vajadusel täielikult piimatooted oma menüüst, sest need soodustavad põletikuliste protsesside ägenemist.

- Astma või muud kroonilised hingamisteede probleemid võivad olla toidutalumatuse sümptomiks. Sagedasemad talumatust tekitavad toiduained on piimatooted, nisu ja suhkur. Proovi neid toitusid mõnda aega (2-4 nädalat) vältida ja siis ükshaaval menüüsse tagasi võtta. Nii on võimalik enesetunde järgi aru saada, mille suhtes võib talumatus esineda. Teine võimalus on lasta ennast testida toitumisterapeudi juures.