Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
2. aprill 2015, 16:15

Tosin toitu, mis panevad su tervisest pakatama

Kui su silmaalused on paistes ja jume kisub halliks, ei saa sa ilmselgelt toidust kõiki vajalikke aineid. Vaata menüü üle, kas sa ikka sööd neid tosinat toitu, mis võiksid sinu välimust veidigi turgutada?

1. Mustikad aitavad kehal kollageeni toota, mis omakorda aitab luua ilusa, särava ja vagudeta nahapinna. Samuti sisaldavad mustikad palju antioksüdante, mis võitlevad vananemismärkidega.

2. Rasvane kala. Iga rasv pole halb rasv. Kindlasti pole halb korralik rasvane kala, näiteks sardiinid, makrell, värske tuunikala. Need hoiavad naha niiskustasakaalu ja annavad sellele terve välimuse, seda tänu kalas peituvale oomega-3 rasvhappele.

3. Kiivi vähendab kortse ja aitab lahti saada tumedatest sõõridest silmade ümber. Samuti võitleb kiivi nahaärritusega.

4. Tume šokolaad sisaldab flavonoide, mis jätavad naha pehmeks ja pakuvad kaitset päikese kahjulike mõjude eest. Nii et lase hea maitsta, aga mõistagi mõõdukalt!

5. Spargel ei ole maitselt ilmselt paljude lemmik, kuid kord nädalas einele lisatuna aitab see jagu saada väsimusest, kahvatusest, õhupuudusest ja muudest tervisehädadest. See B-vitamiini pungil täis vili aitab samuti nahka niisutada.

6. Kõrvitsaseemned on täis tsinki, mis aitab ravitseda kahjustatud nahka. Neid pole vaja süüa palju - lisa vaid peotäis oma igapäevsesse menüüsse, söö neid näiteks pudruga või niisama vahepalaks, ja tulemusi näed õige pea!

7. Kaer on tulvil B-vitamiini, samuti saab sellest ja soojast veest valmistada suurepärase, tervisliku nahakoorija. Kanna segu nahale, lase kümme minutit mõjuda ja loputa maha.

8. Vesikress ei pruugi samuti olla maitselt su esimene eelistus päevases menüüs, kuid kuna vesikress aitab ravida ekseemi ja muid lööbeid, võiks see C-vitamiinirikas salatiline siiski aeg-ajalt leida tee su toidulauale.

9. Maasikad sisaldavad kasulikke happeid, mis toimivad antioksüdantidena ja kaitsevad päikesekiirguse eest.

10. Munavalge aitab kolmel viisil naha seisukorda parandada: proteiin ahendab poore, alandab silmade paistetust ja rahustab ärritunud nahka.

11. Brasiilia pähklid on paksult seleeni täis ja aitavad nii võidelda akne ja nahahaigustega. Mineraalid aitavad nahka elastsemaks muuta ja kollageenivarusid hoida.

12. Avokaado hoiab kolesteroolitaseme madala ja vererõhu normis, kuid kuna see sisaldab palju kasulikke rasvhappeid ja C- ning E-vitamiine, aitab see ka nahka niisutada.