Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
2. aprill 2015, 12:05

Kuus viisi, kuidas muna on tervisele kasulik (4)

Muna on tõeline supertoit, milles leidub peaaegu kõiki inimesele vajalikke toitaineid ning lisaks aitab munade söömine südamehaigusi ja insulti ennetada ning kaalust alla võtta.

Business Insider toob välja kuus fakti, kuidas muna on tervisele kasulik.

Munad on tohutult toitainerikkad. Üks muna sisaldab kõiki toitaineid, mida on vaja üheainsa raku muutmiseks tibupojaks – vitamiine, seleeni, fosforit, folaati, kaltsiumi ja tsinki. Eraldi väärib rõhutamist, et munades leidub B-rühma vitamiine, mida enamik inimesi tihtipeale piisavalt palju ei saa, kuid mis on vajalik pea kõikide füsioloogiliste protsesside toimimiseks. Vitamiine on rohkem munarebus, rasvlahustuvaid vitamiine (A-D-E) leidub ainult rebus. Munarebu vitamiinidesisaldus on võrreldes teiste loomsete toitainetega üks suuremaid.

Munad sisaldavad vähe kaloreid, kuid täidavad kõhtu. Üks muna sisaldab 77 kalorit, 6 grammi valku ja 5 grammi tervislikke rasvu. Tänu valgurikkusele täidavad nad kõhtu – nii sööd muid roogi vähem ja püsid sale.

Munad tõstavad hea kolesterooli taset. Munad on küll kolesteroolirikkad, kuid niinimetatud halva kolesterooli taset tõstavad nad vähesel määral vaid 30%-l inimestest. Küll aga tõstavad munad hea kolesterooli taset, vähendades paljude haiguste, nende seas südame isheemiatõve ohtu.

Munad võivad kahandada insuldiohtu. Mune on kõrge kolesteroolisisalduse pärast aastakümneid ohtlikuks peetud, kuid värskete uurimuste põhjal kaitseb munade söömine südamehaiguse eest ning võib ka vähendada insuldiohtu.
Suhkruhaigetel ei maksa igaks juhuks munadega liialdada: uurimused on näidanud, et mune söövatel diabeetikutel on kõrgem südame isheemiatõve oht. Seda aga, kas just munad seda ohtu teravdavad, pole täpselt teada.

Munad parandavad silmanägemist. Munades leidub antioksüdante, mis võitlevad vanadusega kaasneva nägemisteravuse languse vastu ning aitavad ühtlasi vähendada kaeriski. Silmanägemist toetab ka A-vitamiin.

Munad võivad aidata kaalus alla võtta. Munad on oivaline valguallikas, valk aga aitab kaalus alla võtta, lihasmassi kasvatada, vererõhku alandada ja luid-konte tugevdada.