Mullu Peterburis peetud turismimessil tutvustas reisijuhi „Puhkus Eestis” meeskond Eestit kui mereriiki, tänavu plaanitakse aga vene turiste köita loodusläheduse, mahetoidu ja tervisliku eluviisiga. Foto: TEET MALSROOS
Nipid
1. aprill 2015, 15:03

Looduslähedus, mahetoit ja tervislik eluviis – need võiksid ka vene turistile meeldida (1)

Reisijuhi „Puhkus Eestis” väljaandja sõidab neil päevil Peterburi, et esindada Eestit reedest pühapäevani kestval turismimessil „Piirideta puhkus”. Juhataja Ariina Süvirand tõdeb, et turismiäris on Venemaa turu kokkutõmbumise tõttu keerulised ajad, kuid alla anda ta ei kavatse.

 

Kust sa leiad motivatsiooni tegelda vene turistide meelitamisega Eestisse praeguses majandusolukorras?

Venemaal on praegu tõesti rasked ajad. Mullused reisikorraldajate pankrotid, suur rubla kursi kõikumine ja üldpoliitiline olukord on andnud turismile Eestis korraliku löögi. Just talviseks ajaks ennustatud langus sai tõeks ning seda said tunda pea kõik siinsed turistidele teenuseid pakkuvad ettevõtted.

Olukord on praegugi nukker, kuid mitte lootusetu! Just usk on see, mis mind eelkõige motiveerib. Kui kümmekond aastat tagasi alustasin, ei olnud väga paljudel sellesse turgu usku, praegu aga arutleme selle üle, kuidas turgu hoida. Tuleb kohaneda ja edasi liikuda, pingutada ja leida uusi väljundeid, kuidas inimesi just Eestisse puhkama kutsuda. Ning lõppude lõpuks on Eesti ja Venemaa naabrid – see side ei saa ju katkeda!

 

Mida sa messilt ootad?

Kuna vene inimene hakkab tasapisi otsima võimalusi ise oma reisid korraldada, mitte kasutada kohalike vahendajate abi, siis usun, et meie stendil/väljapanekul on täita väga oluline roll. Oleme messiks põhjalikult valmistunud, pannud kokku sisuka Eestit tutvustava trükise ning lisaks on kaasas paljude Eesti ettevõtete infomaterjalid. Ootan suurt hulka külastajaid ja huvilisi, kellele meie riigi võlusid tutvustada. Juba kaks aastat järjest oleme messilt koju toonud parima stendi ja parima idee auhinna. Sel korral oleme pannud rõhku looduslähedusele, mahetoidule ja tervislikule eluviisile. Usun, et see on teema, mis ka Peterburi inimesi köidab.

 

Mida Eestis tuleks teha, et vene turistide arv püsiks samal tasemel?

Sellest langusest ei saa üleöö välja tulla. Siin on palju tegureid, mis mõju avaldavad. Inimesed ju reisimist ei lõpeta, nad teevad lihtsalt läbimõeldumaid otsuseid, kuhu, kui kauaks ja millise hinna eest puhkama minna. Minu arvates on praegu kõige tähtsam olla pildil, mitte ära kaduda. Konkurents on väga tihe ning hiljem ree peale hüpata on keeruline!

 

Millised on selle aasta siseturismi trendid? Kuhu sa soovitad minna ja mida avastada?

Meie toimetuse soovitus selleks aastaks on: võta aeg maha ja märka! Leia aega iseendale ja oma lähedastele. Külasta Eestimaa paiku, kus varem pole käinud, ning avasta enda jaoks midagi uut. Suvel on tegemisi küllaga: vabaõhuüritused, metsarajad ja mererannad, talurestoranid ja mõisapargid.

 

Milline koht Eestis meeldib sulle endale kõige rohkem? Miks?

Neid „kõige kõige” paiku on ikka rohkem kui üks. Mulle ja minu perele meeldib Hiiumaa, Peipsi rand, Käsmu – neid kohti on palju. Kuid selge on see, et üks õige suvi ei möödu meie pere jaoks telkimiseta. See on traditsioon, mida ei saa isegi halva ilmaga ära jätta.