Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
1. aprill 2015, 15:02

Kuidas keeta riisi nii, et selles oleks poole vähem kaloreid? (5)

Tass valget riisi annab umbes 200 kilokalorit. Nüüd leidsid teadlased viisi, kuidas vähendada riisi kaloraaži .

Sri Lanka teadlaste tehtud avastus on lihtne: nimelt tuleb poole tassi riisi kohta lisada keeduvette üks teelusikatäis kookosõli, keeta seda umbes 40 minutit ning seejärel hoida riisi enne söömist 12 tundi külmkapis, vahendab Time. Teadlaste hinnangul võib selline valmistusviis riisist kaloreid kärpida koguni 60%. Selliste tulemusteni jõudmiseks katsetati 38 erineva sordi riisi valmistamist.

Teadlased on asunud otsima viisi, kuidas keha omandaks toidust vähem energiat, et hoida inimese veresuhkur ja tarbitud kilokalorid madalama. Tärkliserohked toidud nagu riis seda on, on nimelt tuntud kõrge süsivesikute sisalduse poolest ja inimesele väga head energiaallikad, mida süües lõhustab organism need suhkruteks. Energia, mida keha ei vaja, muundub glükoosiks ning keha talletab selle rasvarakkudesse.

Sri-Lanka teadlaste väljapakutud riisi valmistusviis muudab aga riisis sisalduva tärklise vähemseeditavamaks ning keha omandab sellest vähem energiat kui muidu.

Suurbritannia teadlased on juba varem kindlaks teinud, et ka pastamakaronide jahutamisel omandab keha neist vähem kaloreid, ka juhul, kui jahutatud pastat uuesti soojendada.