Viimasel ajal soovitatakse oma tervise nimel igapäevaselt süüa ka peotäis pähkleid või seemneid.Foto: PEETER LANGOVITS
Toiduuudised
31. märts 2015, 14:37

Tervisliku toitumise põhitõed, mis hoiavad surmatõved eemal (3)

Tasakaalustamata toitumine suurendab viit olulist riskifaktorit tervise jaoks. Need on kõrgenenud vererõhk ja veresuhkur, ülekaal ja rasvumine, kõrgem vere kolesteroolitase ning madalam puu ja köögiviljade tarbimine.

"Kõik need viis riskifaktorit suurendavad tõenäosust haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse ja/või vähktõppe, mis mõlemad on eesti tööealise elanikkonna suurimad tapjad," nentis Tervise Arengu Instituudi seire ja hindamise osakonna juhataja Eha Nurk programmi TerVe konverentsil "Kuidas teadus TerVEt rahvast teenib".

Samas tõi Nurk välja tervisliku toitumise põhitõed, mida järgides ei tee inimene toitumisega enda tervisele liiga.

• Jälgi, et toidul oleks kalorsuse kohta kõrge toiteväärtus ning et saaksid toidust piisavalt vajalikke toitaineid.

• Söö rohkelt juurvilju, aedvilju, kaunvilju ja puuvilju. "Neid tuleb süüa igapäevaselt ja vähemalt 500 grammi kokku," lisas Nurk.

• Söö täisteratooteid.

• Söö pähkleid ja seemneid. "See on uus soovitus," märkis Nurk. Seejuures tuleks neid süüa mõõdukas koguses, sest need on suhteliselt rasvarikkad. "Kuid pähklites ja seemnetes sisalduvad head rasvad, küllastumata rasvhapped. Mõõdukas kogus on peotäis päevas," selgitas Nurk.

• Eelista rafineerimata toitu rafineeritud toidule.

• Eelistada küllastumata rasvu (taimse päritoluga, kala) küllastunud rasvadele (loomset päritolu), väldi osaliselt hüdrogeenitud rasvhappeid, mis valdavalt on tööstuslikud.

• Piirata lihtsüsivesikute (suhkrute) tarbimist. "Senised uuringud näitavad, et just suhkrutega kipuvad meie inimesed liialdama," nentis Nurk.

• Soola ei tohiks tarvitada mitte rohkem kui 5 grammi päevas. "Reeglina saab selle koguse kätte valmistoidust – leivast, juustust, singist. Seega ei peaks ise toitu valmistades sellele eriti soola lisama, vaid maitsestama seda teiste maitseainetega," selgitas Nurk.