Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
5. aprill 2015, 16:56

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta märtsikuu Tervis Plussis.

Biorütmid ja korrapärane söömine (1)

Ainevahetus ehk metabolism on üks inimese organismi elulisimaid protsesse.

Metabolism on keemiliste protsesside kogum, mille tulemusel organism kasvab ja areneb, säilitab, uueneb ja paljuneb. Aeglane või kiire aine-vahetus on sageli pärilik.

Nooremas eas on tegu eelkõige ehitava ainevahetusega (anabolism), täiskasvanu kehas on ehitavad ja lagundavad protsessid tasakaalus. Vananev inimkeha peab toime tulema eelkõige lammutava ainevahetusega (katabolism).

Metabolismi kiirendades on võimalik vähendada rasvaprotsenti, suurendada lihasmassi ja parandada üldist jõudlust.

Seedesüsteem on inimese organismis kõige mitmekülgsema toimega aktiivne ainevahetuse, hormoonide, biorütmide jm genereerija. Biorütmid loovad seedeorganite tegevuses aktiivseid perioode, mis vahetuvad vähemaktiivsetega. Iga 3–3,5 tunni järel tekib aktivatsioon, millega mao ja pankrease sekretsioon intensiivistub.

See kestab 20–30 minutit ning siis on toidu omastamine kõige parem. Päeva jooksul on neid perioode 3–4. See loobki vajaduse ära kasutada need biorütmide perioodid. Rütm kujuneb välja vastavalt töö- ja pereelule.

Süüa tuleb siis, kui on nälg, ja nii palju, et nälg kustutada. Söömisaegade korrapärasus kinnistab juba looduslikult olemasolevad rütmid ja need ainult aitavad kaasa toitainete heale imendumisele.

Regulaarsel söömisel on teisigi häid aspekte – see aitab vältida magusaisu, süüa mõõdukalt ja mitte näksida kogu päeva.